Rána pro BlackBerry: Úřady USA testují iPhone a Android

David Slížek
15. 2. 2012 13:30
Americké úřady přestaly považovat telefon BlackBerry za jediný možný služební mobil pro své zamstnance.
Foto: CRACKBERRY.COM

Ještě nedávno byl telefon BlackBerry pro americké úřady jediným možným přítrojem, který jejich zaměstnanci mohli používat jako služební mobil.

Situace se ale mění. Jeden z největších amerických úřadů, General Services Administration, který má na starosti veřejné zakázky, začal na svých lidech testovat konkurenční smartphony - iPhone od firmy Apple a telefony s OS Android od Google.

Na jinou značku zatím sice přesedlalo jen asi 5 procent zaměstnanců GSA, pro výrobce BlackBerry - firmu RIM - je ale konec monopolu rozhodně špatná zpráva. A není poslední.

Soukromé telefony v práci

GSA totiž podle agentury Reuters začala na zkoušku také povolovat zaměstnancům využívání jejich soukromých mobilů a laptopů v práci, což je moderní přístup, který mimo jiné pomáhá snižovat výdaje.

Agentura zatím ujišťuje, že se nehodlá služeb BlackBerry vzdát. Služby RIM totiž konkurenci předbíhají v důrazu na zabezpečení dat. Datová komunikace probíhá přes servery RIM, které e-maily a další údaje šifrují a komprimují.

Za provoz tohoto softwaru RIM inkasuje od zákazníků poplatky.

Jiný americký úřad, National Oceanic and Atmospheric Administration, už minulý týden oznámil, že s RIM v červnu definitivně skončí. Důvod? Potřebuje snížit náklady.

A přechod od BlackBerry na iPhone oznámila také americká ropná společnost Halliburton, která má přes 4500 zaměstnanců, i některé americké banky.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy