První mobil s BlackBerry 10 bude bez fyzické klávesnice

tl
3. 7. 2012 5:47
RIM pracuje na novém BlackBerry. Vytádne firmu z problémů?
Foto: Blackberry

První zařízení, které bude dodáváno s operačním systémem BlackBerry 10 nebude mít klasickou fyzickou klávesnici, jako tomu bylo u většiny předešlých smartphonů od společnosti RIM. Namísto toho bude mít tento nový telefon plně dotykový displej s klávesnicí virtuální.

Firma RIM se chlubí tím, že se jí podařilo udělat psaní na novém dotykovém displeji velmi rychlé a jednoduché. Zrychlení má podle všeho umožnit především nová funkce, která předpovídá, která slova chce uživatel v SMS zprávě či e-mailu napsat. Slova by se přitom neměla nabízet v rámečku nad klávesnicí, nýbrž rovnou uvnitř klávesnice nad znaky, které jsou během psaní často používány.

Uvidíme, zda bude psaní na novém telefonu od RIM opravdu tak svižné, jak o tom hovoří jeho vývojáři. V každém případě je první zařízení s novým BlackBerry 10 pro RIM poměrně zásadní, protože firma se momentálně potýká s velkými finančními problémy a další neúspěch by jí nejspíše poslal ještě více ke dnu.

Podle některých analytiků firmě také uškodí to, že datum vydání nového operačního systému a s ním i vydání nových telefonů posunula až na rok 2013. I tento krok ukazuje, že se RIM už nedaří držet krok s konkurencí, a že pokud ji nepotká velké štěstí, v blízké budoucnosti zkrachuje.

Telefony BlackBerry přitom v minulosti tvořili velmi významný podíl na trhu se smartphony. Během velkého smartphonového boomu po příchodu iPhonu ale RIM své významné místo ztratilo a už si ho zpět nikdy nezískalo. Velice jí uškodil také růst obliby levných telefonů s Androidem a také nepovedený pokus o vstup na trh s tablety se zařízením PlayBook.

 

Právě se děje

Další zprávy