Prohlížeč Silk je skrytý špeh, všimli si už i politici

LP Fish
19. 10. 2011 15:45
Webový prohlížeč Silk, který Amazon distribuuje se svým tabletem Kindle Fire, umožňuje rychlejší načítání stránek. Zároveň však také umí sbírat ohromné množství informací.
Foto: Amazon

Jedna z nejzajímavějších novinek prvního tabletu od Amazonu Kindle Fire, je nový webový prohlížeč Silk. Jeho architektura umožňuje přenést velkou část práce, kterou při zobrazování stránky obvykle dělá počítač, na cloudové servery Amazonu.

Když uživatel v Silku zadá adresu stránky, je jeho žádost nejdřív směřována na servery Amazonu. Server načte požadovaná data, optimalizuje je do podoby adekvátní prohlížeči a v jednom "balíčku" je odešle zpět do Silku uživatele.

Proč to pomáhá? Webové stránky jsou složeny z řady objektů - na jedné stránce jich mohou být i desítky. Silk k jejich stahování a kompletování využívá sílu cloudových serverů. Stránky se tak mohou načítat rychleji, a to zejména na mobilních zařízeních, která mají méně výkonné procesory.

Rozruch v Kongresu

Má to ale i svůj háček. Spolu se stránkami protékají cloudem také veškerá data, která uživatel do prohlížeče zadá. Amazon tak zná stránky, na kterých uživatelé byli, a může doslova mapovat každý jejich klik na internetu.

Kromě novinářů (jedni z prvních byli žurnalisté New York Times) a aktivistů si toho všimli také američtí politici. První, kdo podle serveru ArsTechnica zareagoval na nezvyklý design nového prohlížeče, byl republikánský kongresman Joe Barton, který na jednání o ochraně soukromých dat mimo jiné řekl:

"Mí lidé mi řekli, že jedna z našich největších internetových firem Amazon se chystá vytvořit server a vlastní systém, který bude nutit lidi, aby tento server využívali, a firma bude o každé osobě sbírat informace, aniž by o tom ta osoba věděla. Tak to už je příliš!"

Jeho kolega Ed Markey zase na kontroverzní mechanismus reagoval otevřeným dopisem šéfovi Amazonu Jeffu Bezosovi. V něm mimo jiné píše: "Spotřebitelé si možná nový Kindle Fire koupili aby si přečetli román ''1984', ale nemusí si uvědomit, že 'Velký Prohlížeč', sleduje všechny jejich úhozy, dokud jsou online."

Urychlení lze vypnout

Kongresman Markey také položil šéfovi Amazonu několik otázek:

1. Jaký druh informací má v plánu o uživatelích Kindle Fire shromažďovat?

2.Jak chce Amazon tyto informace použít?

3. Jak bude Amazon sdělovat uživatelům tabletu a prohlížeče zásady ochrany osobních údajů?

4. Pokud chce Amazon shromažďovat data o návycích uživatelů při pobytu na internetu, bude je sdílet s ostatními zákazníky?

Server ArsTechnica připomíná, že Amazon už částečně odpověděl, když prohlásil, že Silk bude shromažďovat a uchovávat uživatelská data, ale jen v provázané, anonymizované podobě. Uživatelé si navíc mohou zpracování od Amazonu vypnout a používat Silk jako běžný prohlížeč.

Přijdou sice o rychlejší prohlížení webu, ale je dobré si uvědomit, ke kolika informacím z jejich online života bude mít při té jízdě Amazon přístup.

 

Právě se děje

Další zprávy