Pozor, Facebookem se šíří falešná videa výbuchu v Oslu

Jan Kovalík
24. 7. 2011 14:20
Po Facebooku se šíří falešná videa z výbuchu v centru Osla. Po kliknutí nakazí počítač
Foto: Reuters

Norské neštěstí, při kterém zahynulo 93 mladých lidí a dalších téměř sto bylo zraněno, cynicky a bez emocí využili internetoví podvodníci. Ani ne 24 hodin jim stačilo k vypuštění falešných videí na sociální síti Facebook.

Podvodné video se vydává za záznam pouliční bezpečnostní kamery, která měla zachytit explozi bomby, nastražené ve voze v centru Osla.

Po kliknutí na daný odkaz je uživatel přesměrován mimo Facebook do na první pohled stejného prostředí s napodobeným videopřehrávačem YouTube. Aby bylo možné video přehrát, musí uživatel potvrdit, že již dosáhl věku 18 let.

V tu chvíli začne odkazy na falešné video šířit na facebookové zdi svých přátel. Podle serveru Net-security.org se nyní tento malware šíří rychlostí jeden nakažený uživatel za sekundu.

Stačí pár hodin

Bezpečnostní útoky, které využívají neštěstí nebo jiná témata globálního rozsahu jsou v poslední době stále častější. Internetoví zloději podobně zneužili zemětřesení v Japonsku. Falešné odkazy, které uživatele přesměrují na nakažené stránky, se na internetu objevily již čtyři hodiny po nehodě v jaderné elektrárně Fukušima.

Podvodníci tak využívají zájem lidí o aktuální dění a většinou lákají na unikátní záběry, svědky událostí nebé jiné "exkluzivní " informace. Po zadání hesla do vyhledavače je pak uživatel přesměrován na falešné stránky s nakaženým obsahem.

Ještě nebezpečnější je šíření podobného malwaru na sociálních sítích. Jeden nakažený uživatel začne falešné odkazy šířit na účty svých přátel a umísťovat je na jejich zdi. Ostatní uživatelé pak s důvěrou kliknou na odkaz, který na Facebook umístil jejich kamarád, kterému věří.

 

Právě se děje

Další zprávy