Potvrzeno. Windows Phone 7 sledují své uživatele

LP Fish
26. 9. 2011 9:00
Slavný jailbreaker Windows Phone 7 Rafael Rivera potvrdil doměnky o tom, že systém odesílá informace o zařízení a poloze i přesto, že tuto "službu" uživatel nemá aktivovanou
Foto: Microsoft

Už před nedávnem jsme informovali o probíhajícím soudu v Seattlu, kde je Microsoft obviňován z porušování soukromí svých klientů v souvislosti s trackováním polohy chytrých telefonů s fotoaparátem, běžících na operačním systému Windows Phone 7 .

Slavný jailbreaker Rafael Rivera se podle serveru WinRumors pokusil důkladným zkoumáním tohoto operačního systému přijít na to, jak to vlastně je s neoprávněným sledováním polohy.

Telefon se automaticky spojuje s webem

Rivera testoval na telefonu Samsung Focus různé verze Windows Phone 7 (7004, 7390, 7392) a zjistil, že všechny odesílají informace o poloze mobilního telefonu na internetové adresy agps.location.live.net a inference.location.live.net a to i v případě, kdy uživatel tuto sledovací funkci například v aplikaci fotoaparátu vypne.

Mezi položky přenášené mezi telefonem a servery Microsoft patří: verze operačního systému, informace o zařízení (telefonu), informace o bezdrátových zařízeních v okolí, včetně tzv. MAC adresy, která tato zařízení identifikuje a jejich výkonech a také další identifikátory typu GUID. Přenos není limitován jen na tyto data.

Ukládá či neukládá?

Rivera tvrdí, že není schopen dokázat, že Microsoft tato data ukládá a považuje za možné, že k neoprávněné komunikaci může docházet tím, že se systém připravuje k použití trackovací funkce tak, aby byla připravena k použití hned jak ji uživatel spustí.

Každopádně se už podle něj není nutné ptát, jestli Microsoft prostřednictvím operačního systému Windows Phone 7 tato data stahuje. "Otázka zní jestli Microsoft tyto informace na svých serverech shromažďuje, nebo jestli se údaje o telefonu bez uložení vrací zpět." I tak však podle něj jde o porušení toho, co Microsoft o svém softwaru deklaruje.

Společnost Microsoft zjištění WinRumors zatím nekomentovala.

 

Právě se děje

Další zprávy