Policie zavřela "ukrajinské Uloz.to", službu Ex.ua

LP Fish
1. 2. 2012 13:05
Po zásahu proti Megauploadu se začala stahovat mračna i nad sdílecími službami sídlícími ve východní Evropě. Ukrajinská policie ukončila činnost největší podobné služby tohoto typu - stránky Ex.ua.

Ukrajinská policie na základě obvinění z porušování autorských práv zastavila činnost známé služby pro sdílení dat Ex.ua. Šestnáct zaměstnanců společnosti v současné době vyslýchá policie, majitel lotyšského původu prozatím nebyl zadržen.

Ukrajinská policie zabavila při ozbrojené razii v kanceláři společnosti a datových centrech 200 serverů s celkovým obsahem dat přes 6 petabajtů.

Stěžoval si Microsoft i Adobe

Nejpopulárnější ukrajinská služba pro sdílení dat vznikla v roce 2009 a fungovala na podobných principech jako například české Uloz.to.

Jako jedna z mála těchto služeb měla i vlastní vyhledávání mezi datovými soubory. Jako jedna z mála byla také pro uživatele kompletně bezplatná a žila čistě z výdělku za reklamu.

Podle serveru Digital Trends měla miliony stálých návštěvníků, především ze zemí bývalého Sovětského svazu.

K zavření služby došlo poté, co na ukrajinské Ministerstvo vnitra došla oficiální stížnost společenství velkých IT firem jako jsou Microsoft, Adobe nebo Graphisoft, že server dlouhodobě nelegálně distribuuje jejich produkty.

Hrozí až pět let

Na. Ex.ua se však kromě softwaru sdílely i filmy a hudba. Ve zprávě ukrajinského Ministerstva vnitra se píše, že šlo o "stovky tisíc hudební, obrazových, audiovizuálních i softwarových souborů". Jejich vědomou nelegální distribuci bude muset prokázat soud.

Počet obviněných ukrajinská policie zveřejní v průběhu šetření. Budou-li podle ukrajinského práva odsouzeni, hrozí jim trest odnětí svobody až na pět let a konfiskace obsahu i vybavení související s trestnou činností.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy