Po Samsungu také Dell odepsal netbooky

Adam Fiala
21. 12. 2011 2:57
Na smetiště elektronických dějin pomalu míří netbooky, nejen od značky Dell
Dell přichází s Netbookem jako poslední, ale možná překvapí.
Dell přichází s Netbookem jako poslední, ale možná překvapí. | Foto: Reuters

Každý technologický vývoj musí mít svou oběť. Pomalu se rýsuje, že prudký nástup přenosných zařízení jako tablet (iPad od Apple či Galaxy Tab od Samsungu) a ultrabook bude mít na svědomí netbooky. Nedávno přišla zpráva, že netbooky přestane vyrábět Samsung. Nyní se přidala i firma Dell.

Sláva netbooků skončila

Nějakou dobu si netbooky užívaly slávu. Vedle těžkých notebooků byly laptopy z kategorie přístrojů s obrazovkou do deseti palců oblíbenou variantou. Byly lehké, snadno přenosné a baterie vydržely dlouho. Ultrabooky vedle nich nabízejí výtečné statistiky hmotnosti a tloušťky, navíc disponují větším displejem. Netbooky tak zatím těží z toho, že šetří peněženky. Předpovídá se, že ceny ultrabooků spadnou v roce 2013.

V hlavní roli výkon

Netbooky se představily před třemi roky. Spojencem byl v té době Intel, který přístroje zásobil procesory Atom. Dell se chce ovšem dál soustředit na to, aby poskytoval výkonné a lehké přístroje. Jestliže v něčem byla vždy slabina netbooků, pak že výkon přístroje nebyl jejich silnou stránkou. V porovnání s velkými notebooky a hlavně normálními stolními PC.

 

Právě se děje

Další zprávy