PlayStation 4, nebo Xbox One? Otestovali jsme

Otakar Schön, HN
20. 4. 2014 18:15
Možnosti obou konzolí jsme porovnali na základě vlastních zkušeností a výsledek nabízíme jako pomůcku při výběru.
Foto: Sony.cz

PlayStation 3 a Xbox 360 jsou pomalu minulostí. Obě konzole našly více než 80 milionů zákazníků a na trhu vydržely rekordních sedm let. Nyní přicházející nová generace přitom není v lehké situaci - čistě herní zařízení nikdy neměla tolik konkurentů.

Nové konzole PlayStation 4 a Xbox One jsou si hodně podobné, zároveň mezi nimi jsou obrovské rozdíly. Microsoft i Sony mají stejné dodavatele hlavních součástek, obě firmy vsadily na stejnou architekturu - jde v podstatě o standardní osobní počítače s procesory a grafickými kartami AMD, ale uživatelské prostředí i nabídka funkcí se liší, stejně jako se liší výkon i cena obou zařízení.

Liší se také obchodní strategie obou firem. Sony zařadilo Českou republiku hned do druhé vlny zemí, ve kterých se PlayStation 4 prodává - už od Vánoc. Xbox One se dá v Česku koupit také, ale pouze neoficiálně ve specializovaných herních prodejnách, jako je GAME/JRC a menší prodejny a webové obchody.

Možnosti obou konzolí jsme porovnali na základě vlastních zkušeností a výsledek nabízíme jako pomůcku při výběru. Předchozí generace konzolí se v Česku podle dostupných odhadů prodalo více než 100 tisíc kusů každé a novou generaci konzolí mají v ČR už nyní stovky hráčů.

Design

PlayStation 4 i Xbox One vsadily na tradiční černou barvu, která se ztratí pod televizním stolkem. Obě konzole také oproti organicky zakřivenému designu předchozí generace využívají jednodušší design s přímými linkami. Jen jedna firma ale jednoduchý design zvládla dobře.

Playstation 4
Playstation 4 | Foto: Sony.cz

Sony je jednoznačně povedenější zařízení. Nejenže je menší a díky tvaru zkoseného kvádru působí subtilněji, PlayStation 4 je menší a lehčí než Xbox One a přímo v těle zařízení je i napájecí zdroj. Xbox One má spíše „retro“ design, který připomíná první videorekordéry, k objemnému tělu patří ještě externí napájecí adaptér, což je u Xboxu tradiční řešení.

Vítěz: PlayStation 4

Výkon a výbava

Procesory a grafické čipy pro obě herní konzole dodává společnost AMD, pro kterou jde o zásadní úspěch. Výkon čipů v obou konzolích odpovídá slušně vybavenému hernímu počítači a PlayStation 4 i Xbox One jsou o stovky procent výkonnější než předchozí generace.

Obě konzole mají pevný disk s kapacitou 500 GB prostoru a Blu-ray mechaniku pro disky s hrami i pro přehrávání filmů na optických discích.
Ve výbavě obou konzolí jsou přes stejného dodavatele rozdíly. Microsoft využívá procesor s nižším taktem a slabší grafický čip. Rozdíl ve výkonu obou konzolí je podle vývojářů 30 až 50 procent a projevuje se i ve hrách, které jsou aktuálně na trhu. Hry pro Xbox One běží v nižším rozlišení, a nabízejí tedy méně detailů než stejné hry pro PlayStation 4.

Microsoft slibuje vyrovnání rozdílu díky lepší optimalizaci, novým vývojářským nástrojům (DirectX) a využití cloudových služeb. Pro tvůrce her ale bude náročnější hry pro slabší hardware vyladit. Xbox proti PlayStation 4 přidává senzor Kinect a také možnost ovládat hlasem či pohybem, k PS4 je nutné kamerku dokoupit zvlášť.

Vítěz: PlayStation 4

Herní ovladač

Nová generace gamepadu od Microsoftu je ještě lepší než předchozí model. Chválené analogové páčky ovladače k Xboxu 360 se v nové verzi dočkaly ještě příjemnějšího, praktičtějšího povrchu a k spouštím na zadní straně ovladače Microsoft přidělal malé vibrační motorky, takže nabízí dotykovou odezvu například při řazení ve hře Forza 5.

Sony vylepšilo funkce analogových páček i zadních spínačů, navíc přidalo možnost propojit gamepad s libovolnými sluchátky nebo headsetem. Přímo v ovladači je také malý reproduktor a pohybové senzory, obojí pomáhá při vtažení hráče do akce na obrazovce. Trochu zbytečný je zatím touchpad ve středu ovladače, ale to se může změnit, až přijdou hry, které ho budou smysluplně využívat.

Sluchátka lze připojit i k ovladači od Microsoftu, to si ale vyžádá několikasetkorunovou investici do adaptéru. Zvlášť se pro Xbox prodává také akumulátor, Sony má dobíjecí baterie v základní výbavě.

Dualshock 4 má i jednu slabinu - barevné světlo na přední straně, které souží pro komunikaci s kamerkou PlayStation Camera. Jasné světlo se ve tmě odráží v obrazovce a zbytečně snižuje výdrž akumulátoru v těle ovladače.

Vítěz: remíza

Herní zábava

Nabídka her na PlayStation 4 a Xbox One je zatím omezená, protože obě konzole jsou na trhu teprve půl roku a ani jedno zařízení neumožňuje hrát hry pro starší konzole. Xbox One má proti PlayStation 4 lepší nabídku závodních her - jednou z hlavních startovních her je Forza Motorsport 5, zatímco závodní hra Drive Club od Sony nevyšla podle plánu a ani po půl roce nemá stanovené nové datum vydání.

V oblasti akčních her je ale situace vyrovnaná. Xbox má Titanfall a povedený Dead Rising 3, PlayStation 4 má na své straně Killzone. Na obou zařízeních pak lze hrát tituly, jako je Call of Duty: Ghosts nebo Battlefield.
Akční hry s příběhem a pohledem třetí osoby zastupuje na straně Xboxu zábavný Ryse: Son of Rome, ale kvalitou zpracování se nevyrovná hře Infamous: Second Son pro PlayStation 4.

Většina her vychází pro obě nové konzole, a zatím i pro konzole předchozí generace, včetně sportovních titulů nebo dětských her z řady Lego. U většiny těchto multiplatformních titulů Xbox za konkurencí od Sony zaostává kvůli slabšímu hardwaru a špatné optimalizaci ze strany vývojářů.

PlayStation má zatím na své straně výhodu v podobě her nezávislých vývojářů, Microsoft jim uvolnil možnost publikovat hry na Xbox One až tento měsíc. Ale i tady se pravděpodobně situace vyrovná i díky tomu, že Microsoft má s komunitou vývojářů dobré vztahy díky dominantní pozici Windows na herních počítačích.

Vítěz: PlayStation 4

Multimédia a aplikace

Nabídka multimediálních služeb a aplikací je na obou konzolích zatím poměrně omezená, a to i ve srovnání se starší generací. V Česku toto hodnocení platí dvojnásob, protože ani jedna konzole nepodporuje české obsahové služby, jako je Voyo.cz, Prima Play nebo Stream.cz.

Xbox One
Xbox One | Foto: Microsoft

Ani jedna konzole zatím neumožňuje přímé přehrávání hudby a filmů z USB nebo lokální sítě, Xbox ale může sloužit jako takzvaný DLNA server, na který je možné poslat video nebo hudbu z jiného zařízení - telefonu nebo osobního počítače s podporou standardu DLNA. PlayStation 4 proti předchozí generaci tuto funkci vůbec nemá.

Obě konzole naopak podporují přehrávání filmů na DVD a Blu-ray discích a v USA populární aplikace, jako je Netflix nebo Hulu Plus. Zcela jiná situace nastane za několik měsíců, až Microsoft realizuje slib z letošní konference Build. Na Xboxu One totiž bude možné spouštět takzvané univerzální aplikace pro Windows 8.1 a Windows Phone 8.1. Mezi nimi bude i nová verze Microsoft Office. Xbox One se tak z herní konzole promění i v osobní počítač s kancelářským softwarem a multimediálními aplikacemi.

Vítěz: Xbox One

On-line služby

Výhodou PlayStation v předchozí generaci byla možnost hrát online bez placení měsíčního předplatného ve srovnání s nutností mít Xbox Live Gold od Microsoftu. U současné generace se situace změnila a pro hraní s jinými hráči přes internet je nutné předplatné. Obě firmy však ke své on-line službě přistupují jinak. Microsoft v rámci předplatného nabízí přístup k multimediálním aplikacím a on-line hraní, Sony k předplatnému, které platí zároveň i pro PS3 a kapesní konzoli PlayStation Vita, nabízí hry zdarma - každý měsíc jednu nebo dvě i pro PlayStation 4.

Většinou jsou to jen menší nezávislé hry, ale jsou to hry zdarma. Stejně tak je na platformě PS4 k dispozici několik on-line her s mikrotransakcemi, včetně povedené superhrdinské hry na hrdiny (MMORPG) DC Universe Online a střílečky Planetside 2. Microsoft v rámci služby Xbox Live nabízí zatím pouze hry pro Xbox 360, ale i to se může časem změnit, jak na Xbox One začne vycházet více her.

Vítěz: PlayStation 4

Verdikt

PlayStation 4 je lepší herní zařízení, které nabízí uživatelům lepší grafické zpracování her a více zábavy díky bezplatným hrám v rámci předplatného PlayStation Plus. Navíc je PS4 levnější než Xbox One. O svou výhodu může PlayStation 4 přijít s tím, že cena Xboxu One už kvůli slabším prodejům v USA klesla a Microsoft může část nedostatků odstranit lepší optimalizací a rozšířením funkcí Xboxu One o aplikace pro Windows 8.

Čtěte více recenzí, tipů a novinek na HN Tech!

 

Právě se děje

Další zprávy