Pirátka stáhla svoji e-knihu. Kvůli autorským právům

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 9. 2012 11:50
Ačkoliv politička označuje duševní vlastnictví za nechutné, sama jej výhodně prodala
Piráti od Baltu. Nad pódiem Divadla na Vinohradech vlála během koncertu Akvaria tradiční bukanýrská vlajka s lebkou a zkříženými hnáty
Piráti od Baltu. Nad pódiem Divadla na Vinohradech vlála během koncertu Akvaria tradiční bukanýrská vlajka s lebkou a zkříženými hnáty | Foto: Pavel Vondra

Berlín - Trapas. Tak označují odpůrci autorských práv chování členky vedení Německé pirátské strany Julie Schrammové. Politička totiž vyrazila do boje proti tomu, aby její nová kniha byla umístěna volně na internetu.

Publikace "Klick mich: Bekenntnisse einer Internet-Exhibitionistin" neboli "Klikni na mne: Zpověď internetové exhibicionistky" se objevila ke stažení například na Dropboxu.

Z toho ale ještě ve stejný den zmizela - provozovatel sítě ji odstranil na žádost Schrammové. Ta se odvolala na zákon DMCA (Digital Millennium Copyright Act), který hlídá dodržování autorských práv v online prostředí. Na webu se následně objevilo oznámení, že soubor již není dostupný.

Totéž se přihodilo s kopií, kterou někdo zveřejnil přímo na webu Pirátské strany.

Autorské právo přestalo být nechutné

Doposud přitom politička nešetřila nenávistnými výroky na adresu "obsahové mafie". O duševním vlastnictví se v minulosti vyjádřila, že je nechutné.

Straničtí kolegové se zatím snaží Schrammovou chránit a argumentují, že publikaci si lze stále přečíst i někde jinde. "Na blogu, který píšu, bude vždy dost volných textů, včetně výňatků z mé knihy," uvedla autorka pro list Welt s tím, že během deseti let své dílo volně zpřístupní.

Dříve to podle ní nejde proto, že aktuálně nevlastní autorská práva, která by jí umožňovala volně text zveřejňovat.

Peníze, nebo svoboda?

Podle časopisu Spiegel  totiž podepsala dohodu s vydavatelem, na základě níž se copyrightu vzdala. Za to si vysloužila zálohu ve výši 100 tisíc eur. "Členka pirátské strany se očividně dostala do hodně nešikovné situace," komentuje Spiegel.

Samotná Schrammová poté, co se jí začala německá média vysmívat, připustila, že neučinila zrovna nejlepší rozhodnutí.

"Když se na to podívám zpětně, mohla jsem s nakladatelem v některých směrech vyjednávat agresivněji," tvrdí politička. Jak ale dodává, v danou chvíli pro ni bylo důležité hlavně to, že si splnila sen a napsala knihu.


 

Právě se děje

Další zprávy