Patent Apple vám na koncertě vypne kameru v telefonu

LP Fish
20. 6. 2011 14:15
Nový patent Applu vychází vstříc vlastníkům autorských práv i represivním režimům. Je vůbec potřeba?
Steve Jobs: Až mávnu rukou, zkuste si mně nakdo nahrát.
Steve Jobs: Až mávnu rukou, zkuste si mně nakdo nahrát. | Foto: Reuters

Apple je kultovní firma, pro kterou je dobrá image jejích výrobků důležitým obchodním artiklem. Systém, který si teď firma nechala patentovat, tak přirozeně vzbuzuje rozpaky.

Nový systém, za pomoci kterého lze infračerveným signálem zabránit majiteli telefonu v tom, aby mohl používat kameru, představil před několika dny server news.cnet.com.

Jeho plánované využití vysvětlil jednoduše: Pokud půjdete na velký koncert a promotér se dohodne a Applem, v areálu haly nebo na prostranství před pódiem nebudou v době koncertu iPhony či jiné přístroje s tímto systémem nahrávat. Na stejném principu by systém mohl fungovat například v galeriích či muzeích, ale také ve vojenských prostorách.

Daň za licence

Pořadatelé koncertů a majitelé autorských práv budou určitě nadšení. U uživatele, který zaplatí 20 tisíc korun, však nadšení pro telefon, u kterého mu někdo na dálku vypíná funkce, poněkud uvadá. Apple si obvykle citlivost podobných zásahů na úkor uživatelů uvědomuje, tady dal ale přednost byznysu. Jen několik dní před oficiálním uvedením svého iCloudu se totiž dohodl se čtveřicí hlavních hudebních vydavatelů, bez kterých by se jeho hudební služba neobešla. Je to jen spekulace, ale dá se předpokládat, že tímto způsobem Apple vyšel studiím vstříc.

Nový patent Applu vzbudil na internetu vzrušené debaty i kvůli zneužitelnosti systému ze strany represivních složek a totalitních režimů. Jak píše na stránkách BoinBoing.net jejich editor Cory Doctorow, bude to „zároveň obrovská výhoda při policejní střelbě na demonstranty, zásazích armády proti revolucím a pro všechny, kdo porušují zákony nebo zneužívají výkonné moci."

Pan Doctorow nechává stranou, že podobným způsobem by se tyrani zbavili jen té skupiny demonstrantů, kteří by je natáčeli na iPhony. Zbytek videí by již dávno běžel na Youtube.Obavy podobného typu však mohou nabrat na důležitosti, pokud by se z podobné "služby" stal na poli smartphonů standard.

Sporné hromadné vypínání

Uvedení nového patentu v život - v jednom z nadcházejících modelů iPhonu - tak dnes vzbuzuje spíše otázky, ohledně aktivace podobného systému na veřejných prostranstvích. Pokud bude takto chráněný koncet probíhat na náměstí nebo jiném veřejném prostranství, budou pořadatelé všem kolemjdoucím těžko vysvětlovat, že jim vypnuli kamery.

Faktem také zůstává, že například průběh revolucí Arabského jara ze začátku roku 2011 silně ovlivnily záběry z mobilních telefonů, šířené po sociálních sítích. V jejich počátcích totiž do jisté míry suplovaly profesionální zpravodajství, jehož aktérům represivní režimy odmítaly přístup do měst, kde nepokoje probíhaly.

V případě takového zneužití by byla cena, zaplacená za efektivní ochranu autorských práv, příliš vysoká.

 

Právě se děje

Další zprávy