Paramount spustil omezený Ultraviolet

Adam Fiala
6. 2. 2012 1:17
Nový způsob digitální distribuce filmů má podivnou oporu
Logo digitální distribuce filmů
Logo digitální distribuce filmů | Foto: DECE

Jedno z tradičních studií filmového Hollywoodu aktivně rozjelo účast na projektu Ultraviolet. Celých sto let letos uplyne od založení studia Paramount, které produkovalo například série o Indiana Jonesovi nebo aktuálního aspiranta na Oscara Huga a jeho velký objev. Koncem ledna spustil Paramount svoji službu Paramount Movies. Ta běží na bází Ultraviolet a zatím do nabídky nasadilo studio šedesát titulů.

Je kompatibilní s Applem, nebo ne?

Podstata digitální distribuce přes Ultraviolet spočívá na technologii cloudů. Zákazník si buď koupí fyzický nosič spolu s digitální kopií, nebo rovnou digitální kopií. Ultraviolet pak slouží jako vzdálená schránka, ke které má uživatel přístup z nejrůznějších přenosných zařízení.

Problém ovšem je, kde všude pak film bude fungovat. Apple spolu s iTunes se brání a Ultraviolet nepodporuje. Tomu ale dost odporuje tvrzení Paramountu, který udává jako hlavní kompatibilní přístroje právě ty s iOS od Applu. Respektive filmy ve standardním rozlišení a při použití internetového prohlížeče Safari.

Jak naložit s filmy v digitálním prostředí?

Dosud nebyla vytvořena kompatibilita s přístroji užívajícími Android, Widnows Phone, BlackBerry, set-top boxy a herními konzolemi. Na „ostatních" by mohly filmy Paramountu fungovat. Každý si rozmyslí, jestli zaplatit dvacet dolarů za HD kopii filmu, když volnost výběru není tak velká a pravděpodobnost přehrání malá. Soudobé události však mohou celkově změnit trend, jak pohlížíme na digitální kopie filmů.

Řada zákonů se snaží okleštit internetové pirátství, žádný však podle kritiků nepřináší správnou cestu a alternativu k vývoji internetového prostoru. Americký Netflix má poměrně výhodný měsíční paušál, ale v České republice mnoha lidem nezbývá než se bouřit proti ACTA.

 

Právě se děje

Další zprávy