Operátor ze Saudské Arábie prozradil uvedení iPhonu 5

LP Fish
13. 6. 2011 13:15
Je vyjádření šéfa pro komunikaci saúdsko arabské společnosti Etisalat omyl, nebo unikly přísně střežené informace?
Foto: Reuters

Bude pátá generace iPhonu uvedena tento rok? A bude podporovat vysokorychlostní sítě LTE? Takové otázky si kladou příznivci Applu po kontroverzním vyjádření jeho saudsko-arabského dovozce.

"Ano, jednáme s většinou výrobců chytrých telefonů včetně Applu o uvedení 4G telefonů, včetně iPhonu 5, ke konci tohoto roku," prohlásil pro server GulfNews.com ředitel pro komunikaci saudsko arabské společnosti Etisalat Ali Al Ahmad. Zároveň uvedl, že v nové telefony budou schopny fungovat na vysokorychlostních sítích 4G/LTE, kerá jako první zavede na Středním Východě právě Etisalat.

Apple se zlobí

Tato zpráva vzbudila velký ohlas nejen v médiích, ale také v samotné centrále Applu. O páté generaci iPhonu totiž bylo zveřejněno jen minimum informací. Oficiálně nebyl dokonce oznámen ani jeho název, uvažuje se buď o iPhone5 nebo iPhone 4S. Navíc není ani jasné, jakou technologii bude nový iPhone používat.

Zpráva byla zřejmě na základě rozzuřené reakce Applu korigována a na oficiálním blogu firmy Etisalat vyšlo o den později vyjádření, že "společnost Etisalat v žádném případě nepotvrdila, že bude jakýkoli nový iPhone uveden na trh v roce 2011".

Příliš velký čip

Podle serveru tuaw.com je totiž možné, že kvůli podpory prodeje stávající řady iPhonů, zabuduje Apple technologii 4G až do jejich šesté generace. Čipy pro příjem vysokorychlostních sítí  4G/LTE jsou totiž zatím příliš velké a Apple by kvůli tomu musel změnit svůj design. Společně s hardwarovou změnou, kterou technologie 4G předpokládá, by tak šlo o velmi nákladný krok, který by mohl Applu snížit zisk z nové řady iPhonů. 

 

Právě se děje

Další zprávy