Omezení Windows Phone vyniknou na Nokia Lumia 900

Adam Fiala
16. 4. 2012 6:51
Nový smartphone z řady Lumia 710 a Lumia 800 zvyšuje nároky na kvalitu
Nokia Lumia 900
Nokia Lumia 900 | Foto: Nokia

Původně se měl další přírůstek v modelové řadě smartphonů Lumia podívat do České republiky až v červnu, možná by to mohla Nokia Lumia 900 stihnout už v květnu. Těžko však předběhne HTC s modely HTC One X a HTC One V.

Oba v Čechách startují v dubnu. V USA se Nokia Lumia 900 prodává už nyní i za sto dolarů, je to však podmíněno smlouvou s místním operátorem. Další kompenzaci získá uživatel kvůli nečekané chybě datového připojení u Nokia Lumia 900, a to v podobě dalších sto dolarů na telefonní služby. Nokia se musí ohánět, aby s telefony uspěla. Někteří výrobci aplikací pro smartphony totiž operační systém Windows Phone neberou tak vážně. Ozvali se proti tomu už i hráči Angry Birds Space.

Windows Phone má stále mezery

Řeknu to bez obalu: je na čase přestat to ulehčovat systému Windows Phone, přestat mluvit o úžasném designu a dřině, kterou musel Microsoft vynaložit. Jsem si toho vědom, ale když dojde na konečné zúčtování, nedokáže konkurovat systému iOS ani Androidu tak, jak by měl. Když jsem se pouštěl do recenzování, chtěl jsem se do toho telefonu šíleně zamilovat, ale jak to bývá i u knihy s krásným obalem, chtěl jsem víc. Potíží s Windows Phone je nesčetně, hromada malých. Jenomže ty způsobují smrt, jakoby od tisíce drobných řezných ran najednou.

A všechny tyhle problémy se znovu připomněly hned, jak jsem telefon zapnul. Ty, co nejvíc bijí do očí, patří k těm nejstarším, které by už mohli odstranit. Listování aplikacemi třetích stran je nevyzpytatelné. Ačkoli Microsoft přidal nějaký druh multitaskingu, jen málokdy se zdá, že by aplikace otevřené na pozadí stále čekaly na naše povely. Většinou se znovu spustí úvodní obrazovka. Další věci mě otravovaly. Jako když se internetové stránky v prohlížeči zobrazují nesprávně." Joshua Topolsky, The Verge

Fotoaparát s 8 MPix patří k lepším

Nokia se chlubí tím, že její osmimegapixelový fotoaparát na Lumii 900 používá optiku značky Carl Zeiss. To by mělo ve spojení s bleskem z dvojitých LED světel a automatickým ostřením zvýšit kvalitu obrazu. Pořídil jsem asi sto fotografií, při jasném denním světle venku, uvnitř s umělým osvětlením, s přední i zadní čočkou i za špatných světelných podmínek. Stejně jako u jiných smartphonů, i Lumia 900 si vede nejlépe ve venkovních fotkách s bezproblémovým přírodním světlem.

Ovšem stejně tak jsem získával kvalitu fotek od vynikajících a velmi ostrých až po mírně rozmazané a špatné. Telefon se běžně pokouší zaměřit na výraznou hloubku ostrosti na rozdíl od jiných jako iPhone 4S, ale má problémy zaostřit na vzdálenější objekty. Při porovnání s jinými 8MPix se řádí spolu s iPhone 4S k tomu lepšímu, zatímco Motorola Droid Razr Maxx byl úplně mimo." Jessica Dolcourt, CNET.com

Jednojádrový procesor s Windows Phone

Výkon Nokie Lumie 900 je pozoruhodně hladký. Všimněte si, že neříkáme rychlý - tedy ne že by neprojevoval značnou rychlost při projíždění základní obrazovky s dlaždicemi nebo seznamu aplikací. Kdepak, svižný je dost, ale bez debat se pohybuje svým vlastním tempem. Jako by ve všech Windows Phone záleželo na konstantním tempu.

Uživatelské prostředí prostě upřednostňuje kouzlo svých animací před bezprostředním načtením aplikací. Ačkoli průběžně vítězí ve srovnání s Lumií 800, vykazuje jisté klidnější tempo. Může to frustrovat uživatele uvyknuté na reakce jako blesk. Avšak postupně si vás plynutí devítistovky získá, až zapomenete, že původně šlo o rušivý element." Joseph Volpe, Engadget.com

 

Právě se děje

Další zprávy