Nový iPhone 5 bude úspěšný, první ohlasy ale zdrženlivé

Ekonomika Ekonomika, tl
13. 9. 2012 14:02
Novinka nedostala očekávanou technologii NFC
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nepříliš nadšeně vítají odborníci příchod nového iPhonu 5. "Od iPhonu 5 se čekaly inovace, které změní svět. Místo toho přišel jen s větším displejem a hliníkovými zády. Končí éra vzestupu Applu?" ptá se například autor článku na serveru Mobilmania.cz.

Loni představený iPhone 4S byl totiž spíše pouze vylepšením svého předchůdce a iPhone 5 měl po dlouhé době přinést výraznější změny. Ty jsou patrné hned na první pohled. Úhlopříčka displeje totiž povyrostla až na čtyři palce a tělo telefonu je o něco tenčí. Uvnitř nového iPhonu se nachází rychlejší procesor a přibyla také podpora 4G sítě LTE, která by u telefonů nejvyšší kategorie měla být samozřejmostí.

Ovšem od Applu se čeká vždy něco navíc. "Kdo čekal revoluci, bude zklamaný. Telefon opravdu vypadá tak, jak ukazovaly před mnoha týdny uniklé fotky. To samé platí pro výbavu, většina položek byla očekávána a prognózy se tentokrát od reality příliš nelišily. Novinka nemá očekávanou technologii NFC, která se hodí třeba pro mobilní platby, a ani nemá bezdrátové nabíjení, píše pro změnu idnes.cz

Prezentace se odehrála v noci na čtvrtek.
Prezentace se odehrála v noci na čtvrtek. | Foto: Reuters

"Co do preciznosti se u Applu stále nic nezměnilo, ale inovace? Žádné. Po iPhonu 4S, na který se sneslo hodně kritiky, všichni čekali něco, co tady ještě nebylo. Ale čtyřpalcový displej? Tenčí tělo? LTE? Panorama? Rychlejší procesor? Ne, tohle nejsou inovace. To je samozřejmost," nebere si servítky Mobilmania.

Nízká hmotnost a rychlejší foťák

Návštěvníci včerejší tiskové konference už měli možnost vzít si nový smartphone od Applu do ruky. A jaké jsou jejich první dojmy?

"Na novém iPhonu není nejzajímavější displej, podpora LTE ani nový konektor, ale to, jak je telefon tenký a lehký. A to nejenom v porovnání s poměrně těžkým iPhonem 4S, ale v porovnání se smartphony obecně. I přes sníženou váhu je nový iPhone ale stále solidně působící zařízení. iPhone 5 je díky novému A6 procesoru o něco rychlejší zařízení než jeho předchůdce. Je to poznat především u foťáku, který je nyní alespoň o 40 procent svižnější." - Joushua Topolsky, The Verge

Nový iPhone je dobrý, ale ne ohromující

"Nejrelevantnější je asi srovnání iPhonu 5 s jeho předchůdcem. Nový model je hned na první dotek jiný. Odklon Applu od skla je určitě dobrý krok a hliník, který iPhone 5 pokrývá, ho dělá i přes jeho nízkou váhu robustnějším. Nový procesor je výrazně rychlejší a telefon se snad už nebude při složitějších úkonech zasekávat, jako to dělali jeho předchůdci. Retina displej nového iPhonu je jasný a barevný, i když jsme zatím neměli možnost ho plně otestovat. Rychlost fotoaparátu, která byla u starších iPhonů občas frustrující, je nyní díky novému procesoru o poznání vyšší. Na to, jak se na nový iPhone dlouho čekalo, z něj ale nakonec nemáme tak ohromující dojem. Přesto se ale jedná o velmi špičkový telefon a Applu rozhodně nebude dělat problém ho prodat." - Patrick Goss, TechRadar

Nový konektor je spíše na škodu

"Nový iPhone není o moc jiný než jeho předchůdci. Povyrostl mu sice displej, jeho šířka ale zůstala stejná, a pocit z jeho držení je tak skoro totožný jako u iPhonu 4S. Před představením iPhonu 5 unikalo mnoho informací a většina z nich se ukázala jako pravdivá. iPhone tak konečně podporuje LTE a dostal nový konektor. Ten bude ale způsobovat některým lidem velké problémy, zejména stálým uživatelům produktů Applu, kteří si budou muset k novému iPhonu dokupovat i redukci. Nový A6 procesor je určitě rychlejší než ten v iPhonu 4S. Na druhou stranu o nějaký zázrak se také nejedná, pokud budete mít ale nový iPhone hodinu v ruce, ke 4S se starším procesorem se už budete vracet těžko." - Darren Murph, Engadget

Ceny stejné jako dosud

Přesto se dá očekávat, že si své publikum najde. Optimismem hýří například Martin Strouhal, ředitel společnost Sunnysoft, která se prodejem smartphonů a tabletů zabývá. "Nové modely od Applu jsou velmi žádaným zbožím a od chvíle, kdy jej máme v nabídce, registrujeme vždy velké množství předobjednávek. Stejné to bude jistě i s iPhonem 5, který začneme prodávat 28. září a objednávky budeme přijímat již dnes," říká. Ceny za jednotlivé verze budou stejné jako dosud, tedy od zhruba 16 000 korun.

Vlastně jediné, co odborníci na novém iPhonu 5, kromě větší výdrže baterií, oceňují, je větší displej. Mimo jiné si ho díky tomu už nebudete plést s předcházejícími generacemi.

Uživatelům ale nový typ displeje, v němž je dotyková vrstva přímo jeho součástí, může přinést nečekané problémy. Tedy pokud jim spadne. Zatímco dříve mohla stačit pouze výměna předního skla, nyní se rozbije celý displej. Otázkou také je, jak rychle si operátoři poradí s novým, ještě menším typem karet.

 

Právě se děje

Další zprávy