Nový iPad doprovází přiměřené nadšení

Adam Fiala
23. 3. 2012 9:02
V pátek začal prodej nového iPadu (třetí generace) i v Čechách. Co o tabletu říkají zahraniční recenze?
Nový Apple se od prvních dvou modelů liší například kvalitou displeje, který má čtyřikrát více pixelů než iPad 2. "S touto hustotou pixelů nedokáže lidské oko při držení v normální vzdálenosti jednotlivé pixely rozlišit, takže webové stránky, text, obrázky a videa vypadají ostře a realisticky," uvádí Apple ve své tiskové zprávě.
Nový Apple se od prvních dvou modelů liší například kvalitou displeje, který má čtyřikrát více pixelů než iPad 2. "S touto hustotou pixelů nedokáže lidské oko při držení v normální vzdálenosti jednotlivé pixely rozlišit, takže webové stránky, text, obrázky a videa vypadají ostře a realisticky," uvádí Apple ve své tiskové zprávě. | Foto: Reuters

Věděli jste, že když si v zahraničí koupíte nový iPad s 32 GB místa a podporou sítě 4G, tak Apple vyšla jeho výroba o devět procent dráž než u iPadu 2, ale pro zákazníka je cena stejná?

V Čechách to až tak neplatí. Oficiální ceny nového tabletu iPad se oproti dvojce zvýšily, ale není to tím, že by některé regiony měly nastavenou cenu výš. Na vině je zhoršující se kurz koruny vůči dolaru. Zvýšení ceny ale není až tak drastické, a jak recenze v zahraničí dokazují, pokud nemáte některý z předchozích tabletů iPad, koupí letošního modelu neprohloupíte.

Jenom pozor na přehřívání. Z mnoha míst se ozývají stesky ohledně nadměrného tepla, které výkonný produkt produkuje. Není se moc co divit - obrazovka s rozlišením 2048 x 1536 a 3,1 milionem pixelů dělá své. Zvládnutí 4G také něco vyžaduje. Tohoto aspektu se však český zákazník zatím bát nemusí. Čechy nová generace bezdrátové internetové sítě nejspíš nepokryje dřív, než Apple vyrukuje s dalším iPadem.

Jste-li zklamáni, že Apple s novým iPadem nepředvedl víc, pramení tento stesk z toho, že jste ještě na vlastní oči neviděli Retina displej. Zaslouží si víc než letmý pohled, až pak uvěříte. Samozřejmě že cynik by řekl, že všechnu těžkou práci stejně odvedl Samsung, protože původ desky leží tam. Hlavním zdrojem diskusí je ale pochopitelně naprosto střelené rozlišení. 2048 x 1536 představuje čtyřnásobný nárůst pixelů oproti předchozímu iPadu a celý milion pixelů navrch oproti HDTV.

Na tabletu s úhlopříčkou 9,7 palce to představuje hustotu pixelů 264 ppi. Je to méně než 326 u iPhonu 4S a povážlivě nízko pod hranicí 300 ppi, kterou původně Apple stanovil pro retinu. Vzhledem k tomu, že tablet drží člověk dál od obličeje, je využitá hustota srovnatelná. Přidejte si k tomu zvýšený kontrast a barevnou paletu. Barvy nejsou jenom jasnější a výraznější, ale hlavně přesnější. Sice nebudete úplně paf z té červené a zelené jako u Super AMOLED Plus displeje Samsungu, ale všechno vypadá správně." Tim Stevens, Engadget.com

Nenechte se zmást hardwarovými specifikacemi nového iPadu pokud jde o výkon. Vrcholné možnosti síly procesoru a operační paměti jsou vyváženy potřebami Retina displeje a generováním obsahu ve vysokém rozlišení, kterým budete svůj tablet krmit. Při přehrabování v hudebním přehrávači nebo psaní e-mailu nezažijete o nic rychlejší práci než u iPadu 2.

Videa v plném rozlišení 1080p se přehrávají bezvadně, ačkoli jsou paradoxně dopočítané pro původní rozlišení obrazovky. Soubory videa však ukousnou pořádný kus z kapacity iPadu, jako když jsme zkoušeli film Hugo o velikosti 3,99 GB. Pokud budete skladovat velké množství HD videa, volte raději větší kapacitu úložného prostoru. Obdobná námitka se týká i nového zadního fotoaparátu s 5 MPix. Fotografie i videa ve vysoké kvalitě zaberou místa, takže ti, co počítají s častým užíváním foťáku, by neměli šetřit v otázce kapacity." Donald Bell, CNet.com

Fandíme designu nového iPadu. Ano, víme, že je stejný jako minule. Nejsme úplně nadšení z toho, že je těžší než dvojka, ale kvalita konstrukce představuje to, po čem ostatní výrobci touží a snaží se to opakovaně napodobit. Je tu také lepší grafický výkon, který nutně neovlivňuje pouze stránku herního obsahu. Tituly, které jsme na iPadu ozkoušeli, nebyli vizuálně tak dechberoucí, abychom prohlásili, že příště se přístroj pokusí stát kapesní konzolí. Když ale výkon GPU zkombinujete s vylepšenou obrazovkou, vzniká něco, čeho by se měli ostatní na trhu s kapesními konzolemi bát. Další věcí je uživatelské rozhraní, element, který polarizuje strany. Jsme poměrně agnostičtí, ale když oceníme sílu schovanou ve widgetech, má jednoduchost iOSu něco do sebe.

Některé věci se dají rozhodně vylepšit. Za prvé se přístroj docela dost zahřeje i při středně náročném užití, což snadno znepokojí některé uživatele, a to navzdory faktu, že na baterii to nemá vliv. A zcela druhořadý oproti iPhone 4S činí tablet absence Siri a Reminders, což je zvláštní rozhodnutí u vlajkové lodi společnosti." Gareth Beavis, TechRadar.com

 

Právě se děje

Další zprávy