Nová řada Galaxy Mega: obří mobily s průměrnou výbavou

tl
17. 4. 2013 18:20
Nové telefony od Samsungu se už velikostí přibližují sedmipalcovým tabletům
Foto: ubergizmo.com

Minulý týden Samsung představil první telefony z nové řady Mega a rozšířil tak svou nabídku obřích hybridů mezi tablety a telefony, které zatím zastupovala pouze oblíbená řada Galaxy Note.

První ze dvou uvedených modelů nese název Mega 5.8, a jak už jeho jméno napovídá, jedná se o telefon s displejem o úhlopříčce 5,8 palce.  Ten je typu TFT a nabídne rozlišení 960 x 540 obrazových bodů, což v kombinaci s obřími rozměry displeje znamená spíše podprůměrnou jemnost 190 ppi.

Svou výbavou se telefon řadí k dnešním smartphonům střední třídy. Uvnitř Mega 5.8 nalezneme dvoujádrový procesor s taktem 1,4 GHz, 1,5 GB operační paměti a 8 GB vnitřní paměti s možností rozšíření pomocí microSD karet. Dále je telefon vybaven 8Mpx fotoaparátem a baterií s kapacitou 2 600 mAh. Telefon váží 182 gramů a jeho rozměry jsou 162,6 x 82,4 x 9 mm.

Druhý telefon byl pojmenován Mega 6.3 a kromě o půl palce většího displeje se může pochlubit také o něco lepší výbavou. Displej, který je znovu typu TFT, se má tentokrát HD rozlišení 1 280 x 720 pixelů a jemnost 233 obrazových bodů na palec.

Oproti menšímu modelu dostal Mega 6.3 také lepší 1,7GHz procesor se dvěma jádry, technologii NFC a možnost připojení k sítím LTE. Rozměry povyrostly na 167,6 x 88 x 8 mm a hmotnost se vyšplhala na 200 gramů. Baterie Mega 6.3 má kapacitu 3 200 mAh.

Srovnatelná výbava s Galaxy S4 

Oba dva modely budou dodávány se systémem Android ve verzi 4.2 Jelly Bean. Systém telefonů je doplněn o grafickou nadstavbu TouchWiz UX, díky které oba modely disponují některými funkcemi ze Samsungu Galaxy S4, mezi které patří například Drama Shot, S Translator nebo Group Play.

Kromě toho zvládají telfony z řady Mega i funkci Air View, díky které lze některé informace zobrazovat pouhým přiložením prstu několik milimetrů nad displej.

Telefony Mega 5.8 a 6.3 budou na evropských trzích k dostání během května. Jejich ceny zatím uvedeny nebyly, vzhledem k povaze výbavy telefonů se ale dá předpokládat, že příliš vysoké nebudou.

 

Právě se děje

Další zprávy