Nokia otestovala mobily nabíjené solárním panelem

David Slížek
4. 1. 2012 16:45
Několikaměsíční experiment firmy Nokia ukázal, že širšímu rozšíření solárního nabíjení mobilů brání řada problémů - klimatickými podmínkami počínaje a velikosí telefonů konče.

Co nás nejvíc omezuje při používání mobilního telefonu nebo smartphonu? Slabá výdrž baterie a nutnost nabíjení přes kabel ze sítě nebo z počítače.

A co kdyby se mobil dal nabíjet pře solární panel?

Odpověď na tuto otázku hledal finský výrobce mobilů Nokia, který v úterý na firemním blogu oznámil, že jeho pilotní výzkum dospěl k závěru.

Příliš malé telefony

Pro účely experimentu firma vyvinula prototyp telefonu nazvaného Lokki, který měl na zadním krytu solární panel.

Loni v létě pak přístoj otestoval tým pěti lidí. Dva přístroje se zkoušely za severním polárním kruhem, jeden na jihu Švédska, jeden ve slunné Keni a s jedním tester brázdil vlny Baltského moře.

A výsledek? Nabíjení telefonu solárním panelem je možné, uznává Nokia, výsledek je ale velmi závislý na podmínkách.

Problémem jsou také malé rozměry telefonu, na který se pak vejde jen malý solární panel. "Než vyvineme funkční řešení, které nebude vyžadovat zásahy uživatele, musíme ujít ještě kus cesty," shrnula svá zjištění Nokia.

Africké slunce

Energie ze slunce většinou dokázala telefon udržet v pohotovostním režimu, pro samotné telefonování už ale moc energie nezbývalo.

Solární pohon nejlépe fungoval logicky v Keni. V Africe nebyla nouze o slunečné dny a testerovi nahrával také přímý úhel, pod kterým paprsky na telefon dopadaly. Vliv měla také jeho profese - jako pracovník ochranky trávil většinu dne na jedno místě.

Dobré podmínky k nabíjení panovaly v Africe v průměru 12 hodin denně. Za 59 dní, po které experiment trval, telefon získal ze slunce energii na 41 dnů pohotovostního režimu, nebo 20 hodin hovoru.

Arktické léto

Naopak podmínky za polárním kruhem solárnímu nabíjení příliš nepřály. I v průběhu polárního léta létě, kdy slunce nezapadalo, stoupalo obvykle jen nízko nad obzor a  cestu paprskům blokovaly stíny.

Telefon se mohl nabíjet jen asi 19 hodin denně, protože zbytek dne bylo slunce příliš nízko. Za 65 dnů Lokki za polárním kruhem získal energii na 36 pohotovostního režimu nebo asi 17 hodin hovoru.

Ovšem za polární zimy by se přístroj nenabil vůbec. Pokud vás zajímají další podrobnosti z průběhu experimentu, podívejte se na anglicky psaný blog http://solarcharging.nokia.com.

Drahá energie ze slunce

Nokia není prvním výrobcem telefonů, který se solárním nabíjením experimentuje, připomněl magazín PC World.

Už v roce 2010 se začaly prodávat mobily se solárními panely od firem LG (model LG GD510 Pop) a Samsung (model Samsung S7550 Blue Earth).

Vzhledem k nedokonalosti solární technologie a samozřejmě kvůli tomu, že si zákazníci museli za solární modely připlatit, se ale moc neprodávaly.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy