Některé mobily s Androidem, které mají předinstalovaný vir, jsou i v Česku

ČTK ČTK
24. 5. 2018 16:22
Program s označením "Cosiloon" funguje tak, že webovou stránku v prohlížeči překrývá reklamou. Infikovány jsou telefony ve více než 100 zemích světa.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Některé nové mobilní telefony s operačním systémem Android mají v sobě předinstalovaný škodlivý program. Nakažené telefony značek ZTE, Archos nebo myPhone se objevily také v České republice, Německu, Velké Británii, Rusku, Itálii nebo USA. Uvedla to antivirová firma Avast.

Analytici Avastu objevili program, který v mobilech zobrazuje nevyžádanou reklamu na několika stovkách modelů a verzí zařízení Android. Většina těchto zařízení není certifikovaná Googlem.

Program s označením "Cosiloon" funguje tak, že webovou stránku v prohlížeči překrývá reklamou. Postiženy jsou tisíce uživatelů a jen v minulém měsíci Avast zaznamenal nejnovější verzi tohoto adware přibližně na 18 000 zařízení. Infikovány jsou telefony ve více než 100 zemích světa.

Program je aktivní více než tři roky. Je obtížné jej odstranit, protože je nainstalovaný na úrovni firmwaru. "Škodlivé aplikace mohou být bohužel nainstalovány na úrovni firmwaru dřív, než se dostanou k zákazníkům, aniž by o tom věděl výrobce," uvedl expert na mobilní bezpečnost Avastu Nikolaos Chrysaidos. Odstranění firmwaru vyžaduje spolupráci dodavatelů zabezpečení, Googlu a výrobců mobilních zařízení.

Jak se adware do samotných zařízení dostal, není jasné. Autoři řídící server neustále aktualizovali novými škodlivými daty a výrobci pokračovali i v dodávání nových zařízení s předinstalovaným škodlivým programem. Některé antivirové aplikace oznamují výskyt škodlivých dat, ale program je nainstaluje zpět. Vedle nevyžádané reklamy může program do mobilního zařízení stahovat i špiónské nebo vyděračské aplikace.

 

Právě se děje

Další zprávy