Nejprodávanějším tabletem světa zůstává iPad

Adam Fiala
22. 12. 2011 2:50
Statistiky International Data Corporation ukazují, že Apple má stále 61,5 % trhu
Foto: Ondřej Besperát

Celosvětové statistiky jsou jednoznačné. Tablety od Applu se drží na prvním místě, a iPady si tak uchovávají výrazný náskok před konkurencí. Oproti druhému čtvrtletí ovšem ztratily trochu dech a podíl na trhu spadl o necelá dvě procenta na 61,5 %. Za společností Apple se drží Samsung. Jeho Galaxy Taby všeho druhu utrhly 5,6 % trhu.

Na trh proniklo HP

Důležitý byl ovšem nástup nového subjektu, a to společnosti Hewlett-Packard a jejího TouchPadu. Celosvětově ho prodal HP přes devět set tisíc kusů, a s pěti procenty mu tak patří třetí místo. Vzhledem k tomu, že HP nakonec skončilo s vývojem tabletů, bude v příštích měsících spíš klesat. Do kategorie také pronikl Barnes & Noble. To když představili multimediální Nook Color. Prodali přes osm set tisíc kusů.

Vyhlídky posledního čtvrtletí

Daří se také tabletům od ASUSu, ty skončily na pátém místě s tržním podílem čtyř procent. Celkově však předpovědi ohledně prodejů byly vyšší než realita. Vzhledem k vánočním svátkům se však očekává, že poslední kvartál čísla vylepší. Výrazně by se to mohlo dotknout celkových prodejů tabletů s Androidem. Ke konci roku totiž ovládly obchody Kindle Fire od Amazonu a trochu i Nook Tablet B & N. Z třiceti dvou procent by se tak Android od Googlu mohl dostat na čtyřicet procent trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy