Na světě je nový iPhone, přijde na třináct tisíc korun. Apple vsadil na miniaturizaci

Otakar Schön
21. 3. 2016 20:04
Fanoušci malých telefonů mají novou hvězdu, iPhone SE nemá přímou konkurenci. Apple také nově nabízí malý iPad Pro jako náhradu domácích počítačů s cenou solidního notebooku.
Viceprezident firmy Apple Greg Joswiak představuje telefon iPhone SE.
Viceprezident firmy Apple Greg Joswiak představuje telefon iPhone SE. | Foto: Reuters

Cupertino - Miniaturizace je podle Applu nový zlatý důl. Firma v pondělí představila hned dva zmenšené produkty a přidala také snížení ceny chytrých hodinek Apple Watch. Očekávaný levnější iPhone SE nabídne vynikající výbavu srovnatelnou s iPhone 6S v malém těle se 4" obrazovkou a designem iPhonu 5S. Cena 13 tisíc korun za základní model je milým překvapením. 

Druhou zmenšeninou je iPad Pro s úhlopříčkou 9,7" (25 cm), který má podle šéfa firmy potenciál nahradit počítač ve stovkách milionů domácností: "Nový iPad Pro je nejlepší možnou náhradou PC," uvedl při představení novinky marketingový šéf Applu Phil Schiller a dodal, že na výměnu čeká 600 milionů PC, která jsou starší 5 let. S cenou téměř 19 tisíc korun ale bude iPad Pro přímo soupeřit s kvalitními notebooky.

Nový iPhone SE bude asi o dva tisíce dražší než doprodávaný iPhone 5S, ale nabídne několikanásobný výkon a výrazně kvalitnější fotoaparát. Nový iPad Pro tak lákavou cenovku nemá, je v podstatě o sedm tisíc korun dražší než základní verze iPadu Air 2. Obě novinky jsou již k vidění i v české verzi online obchodu Apple Store, ale zatím je nelze objednat.

Předprodej iPhone SE začne za týden, 19. března, u iPadu Pro Apple zatím nezveřejnil ani datum, od nějž bude přijímat předobjednávky.

Podrobnosti najdete na webu Hospodářských novin, který představení novinek sledoval v online reportáži.

 

Právě se děje

Další zprávy