Mozilla vstupuje na trh s chytrými telefony

LP Fish
28. 7. 2011 14:05
Autoři nejoblíbenějšího prohlížeče Firefox rozjíždějí vývoj operačního systému
Foto: Mozilla Corp.

I když konec spolupráce s Googlem může přinést nadaci Mozilla jisté problémy, poraženeckou náladu v ní rozhodně nemají. Producenti nejoblíbenějšího webového prohlížeče Firefox totiž v tomto týdnu oznámili počátek vývoje vlastního operačního systému pro mobilní telefony s názvem Boot to Gecko.

Od začátku také hodlají zveřejňovat, tak jako u svých ostatních produktů, zdrojový kód, a na vývoji se tak může podílet každý nezávislý vývojář s dobrým nápadem. Informace o jednotlivých fázích projektu lze již teď najít na speciální "wiki" stránce.

Spojující platforma

Cílem projektu je prozkoumat a dát do pořádku ty části mobilního operačního systému, které jsou v rozporu s dosavadními webovými standardy. Nepůjde tedy jen o rozšíření aplikace ani o run-time prostředí na bázi Adobe Air. Mozille jde o to, vytvořit z webového prostředí konkurenceschopnou alternativu ke stávající nabídce dominantních výrobců mobilních operačních systémů a aplikací.

Jde o budování zcela nového operačního systému, i když pro jeho fungování bude použito jádro Gecko z oblíbeného prohlížeče Firefox a některých starších částí googlovského operačního systému Android.

Z Androidu však hodlá Mozilla použít jen "tak málo, jak je to jen možné". Nebude podporovat nativní programování ani androidovské Java prostředí. Části tohoto operačního systému byly vybrány proto, aby zaručovaly kompatibilitu s dnešním mobilním hardwarem. Mozilla také zdůrazňuje, že se chce zaměřit na bezpečnostní chyby stávajících operačních systémů na mobilním trhu.

Otevřený web

Podle serveru Arstechnica se Mozilla vydala na složitější, ale o to zajímavější cestu. Je totiž otázka jak rychle bude nový operační systém pro mobilní telefony vznikat a jak se vyrovná s úskalími, které ji čekají na zcela neprobádané cestě. Na druhou stranu její vývojáři nejsou tlačeni do výsledků, které by se musely zabývat dynamickým rozvojem trhu s chytrými telefony. Nadace Mozilla která žije z darů uživatelů, velkých firem a grantů každopádně připravuje podobně revoluční věc, jakým byl v době svého vzniku prohlížeč Firefox.

 

Právě se děje

Další zprávy