Moderní bytoví zloději využívají sociální sítě

Adam Fiala
17. 4. 2012 6:18
Jak zabezpečit dům proti zloději? Chovat se opatrně na Facebooku

Technologickému pokroku se přizpůsobují všechny sociální vrstvy. Majetní si běží hned první den prodeje nového výrobku Apple stoupnout do fronty, aby měli například nový iPad. Ti, kteří se živí krádežemi, nejsou úplně pozadu. Využívají bezpečnostní laxnost lidí na sociálních sítích, aby si zjistili, kam se vydat na loupež. Série hezkých fotek z dovolené uveřejňovaná na Facebooku tak přijde o své kouzlo, když je jejich cenou vykradený byt.

Padesát zlodějů vypovídá o svých praktikách

Dřív se říkalo, že si bytoví zloději tipují vhodné lokality podle přeplněných schránek, které nikdo nevybírá. Nyní se raději spolehnou na informace, které o sobě lidé dobrovolně a bez obavy o své soukromí uveřejňují ať už skrz facebookový profil, tak účet na Twitteru nebo jako uživatel služby Foursquare, jejíž hlavní účel přímo nahrává bytovým zlodějům do kapsy. Fousquare totiž informuje právě o lokalitě pomocí GPS. Výzkum ve Velké Británii mezi padesáti zločinci se zaměřením na tento druh kriminality přitom potvrdil, že jsou tyto způsoby oblíbené.

Efektivním nástrojem zločinu je i Google Street View

Celých sedmdesát osm procent jich uvedlo, že možnosti sociálních sítí jim nejsou vůbec cizí. O něco méně pak označilo za velmi šikovný zdroj informací produkt Googlu, který zobrazuje fotografickou podobu různých měst po celém světě ve 360 ° - Google Street View.

Navíc polovina z nich označuje vyzrazení informací o prázdném domě jako běžné pochybení vlastníků nemovitosti. Člověk se tak nemusí bát na internetu jenom škodlivých virů a hackerů, ale občas by měl uvažovat nad tím, kdo si čte jeho statusy.

 

Právě se děje

Další zprávy