Mobil udělá dotykový displej i ze stolu. Lenovo ukazuje sílu

Otakar Schön
28. 5. 2015 11:47
Společnost Lenovo ukázala dva koncepty nových zařízení. Chytrý telefon s malým projektorem a hodinky, které mají vedle ciferníku také projekční displej.
Ukázka nové technologie. Projekce z mobilu se dá ovládat dotyky.
Ukázka nové technologie. Projekce z mobilu se dá ovládat dotyky. | Foto: Otakar Schön

Peking - Společnost Lenovo se - po deseti letech od akvizice počítačové divize společnosti IBM - rozhodla ukázat svou velikost a sílu. V Pekingu uspořádala vlastní konferenci Lenovo TechWorld se třemi tisíci účastníků - přímo proti akci Google I/O. Firma na ní kromě telefonu s projektorem představila novou modernější image včetně loga a nového hesla - „inovace nikdy nestojí“.

Účast šéfů Microsoftu a Intelu ukázala, že Lenovo patří k nejsilnějším firmám v oblasti moderních technologií. Za poslední rok prodalo 148 milionů zařízení, obrat firmy je téměř rovnocenně rozdělený mezi počítače a mobilní zařízení s Androidem.

Pohyblivý GIF z prezentace novinek v Pekingu.
Pohyblivý GIF z prezentace novinek v Pekingu. | Foto: Otakar Schön

Výkonný ředitel Lenovo Yang Yuanqing demonstroval vztah k běžným zákazníkům tím, že si před začátkem konference sedl do řady určené největším fanouškům Lenova a fotil se s nimi.

Lenovo se kromě snahy o omlazení značky, které je spojené s novou podobou loga i s výraznou grafikou a hudbou použitou v průběhu akce Lenovo TechWorld, soustředilo na novinky v oblasti mobilních technologií.

Chytrý telefon i hodinky s projektorem

Firma ukázala dva koncepty nových zařízení. Chytrý telefon s malým projektorem a hodinky, které mají vedle digitálního ciferníku také projekční displej podobný tomu z Google Glass.

Telefon s projektorem a stojánkem umožňuje rozšířit plochu displeje na zeď nebo na stůl, ale obsahuje ještě jedno zajímavé vylepšení. Při promítání na stůl nebo jinou vodorovnou plochu projekci promění v interaktivní displej, který lze ovládat dotyky prstů. Pohyb prstů po obrazovce sleduje kamera telefonu, která je převádí do klasických dotykových povelů. Tímto způsobem lze například psát na virtuální klávesnici nebo hrát videohry.

Chytré hodinky Lenovo Magic View
Chytré hodinky Lenovo Magic View | Foto: Otakar Schön

Chytré hodinky Magic View vycházejí z designu hodinek Motorola Moto 360 (Lenovo mobilní divizi Motoroly koupilo od Googlu v loňském roce) a nabízejí rozšíření kulatého displeje o projekční displej, který funguje podobně jako optický hranol u Google Glass. Po přiložení speciálního displeje k oku se objeví obraz, který je podle Lenova dvacetkrát větší než obraz při pohledu na displej hodinek z běžné vzdálenosti.

Technologie v hodinkách, které využívají systém Android Wear od Googlu, umožňuje na tomto sekundárním displeji sledovat i trojrozměrná videa – obraz reaguje na otáčení uživatele díky pohybovým senzorům v hodinkách.

Microsoft chystá legalizační balíčky

Lenovo mimo dvě hlavní novinky, které by se měly objevit v blízké budoucnosti jako reálné produkty, dalo prostor i svým partnerům. Primární roli hrál Brian Krzanich, šéf Intelu, a Satya Nadella, výkonný ředitel Microsoftu. Velkou pozornost čínského publika vyvolal také Robin Li, ředitel internetové společnosti Baidu, která je v podstatě čínským Googlem.

Lenovo Yoga 3 Pro: Krásný laptop potěší výdrží baterie
5:14
Lenovo Yoga 3 Pro: Krásný laptop potěší výdrží baterie | Video: Otakar Schön

Krzanich prezentoval technologii RealSense 3D, kamerku s vnímáním hloubky prostoru, která je dostupná již v několika počítačích včetně zařízení od Lenova. V příštím roce chce Intel s partnery nabídnout telefon se systémem Windows 10 vybavený stejnou technologií.

Satya Nadella v Pekingu prezentoval Windows 10 a jejich přínosy a spojení s brýlemi HoloLens. Největší důraz logicky kladl na podporu lokálního trhu, tedy na virtuální asistentku Cortana v čínském jazyce. Nadella také připomenul, že uživatelé legálních Windows získají Windows 10 zdarma, dodal ale, že uživatelům nelegálních Windows firma nabídne zvýhodněné legalizační balíčky.

 

Právě se děje

Další zprávy