Miliony účtů na Facebooku patří spammerům či zvířatům

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 8. 2012 11:00
Téměř devět účtů ze sta je na Facebooku falešných. Řada lidí jich má také více
Foto: Tereza Holanová

San Francisco - Více než 83 milionů profilů na Facebooku je falešných. To znamená téměř devět ze sta. Kromě osob, které mají profilů několik, se podle čtvrtletní zprávy americké společnosti jedná především o stránky domácích zvířat.

To je více, než zástupci skupiny počátkem tohoto roku odhadovali. Tenkrát připustili, že by z celkových 955 milionů uživatelů mohlo být zhruba 54 milionů profilů falešných.

Nejčastějším typem falešného profilu jsou podle zástupců Facebooku ty nadbytečné, kterých má být necelých 46 milionů. Znamená to, že si uživatel vytvoří více stránek a nakonec používá pouze jednu z nich.

Zbytek patří fiktivním lidem, kteří následně rozesílají spamy, ale také třeba plyšákům či zvířecím mazlíčkům. Účty neexistujících osob pocházejí zvláště z Turecka a Indonésie, zatímco například v USA či Austrálii je jich relativně málo.

Falešné a prázdné "lajky"

Proti falešným účtům brojí především inzerenti.

S "lajky" od fiktivních uživatelů mají zkušenost například britské podniky. Některé z nich následně odmítly za to, že neoslovují skutečné lidi, ale pouze virtuální fanoušky, platit. Zástupci Facebooku ale podobnou stížnost smetli ze stolu s tím, že zadavatelé pouze nesprávně nastavili parametry reklamy.

Že pro podnikatele nemusí být efektivní investovat do inzerce na Facebooku, potvrdila tento týden také skupina Limited Run. Podle její analýzy pochází na 80 procent všech "lajků" u firemních stránek z botnetů, tedy ze sítě infikovaných počítačů.

Vyschne zlatý důl?

Odliv firem by přitom provozovatel největší sociální sítě světa tvrdě pocítil - poplatky za reklamu aktuálně představují 82 procent jeho tržeb.

O důvěru obchodních partnerů přitom musí Facebook bojovat již nyní. Květnový vstup na burzu se nesl ve znamení zklamání - akcie z původních 38 dolarů za kus postupně padají, tento týden se historicky poprvé dokonce dostaly pod dvacet dolarů.


 

Právě se děje

Další zprávy