Miliony lidí čeká výměna televize, vysílání bude kvalitnější

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 7. 2014 9:44
Dva a půl milionu českých domácností si bude muset v příštích letech koupit nový set-top-box.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Nová vlna digitalizace, kterou už brzy začne připravovat vláda, přinese obraz ve vysokém rozlišení a více televizních kanálů. Zároveň si ale dva a půl milionu českých domácností bude muset v příštích letech koupit nový set-top-box nebo rovnou televizi, upozorňují Hospodářské noviny.

Chystaná digitalizace přinese více kanálů včetně placených stanic i lidem, kteří dnes přijímají signál přes běžnou anténu, což je stále šest z deseti českých rodin. Budou k tomu ale potřebovat nová zařízení, která umí přijímat obraz s vysokým rozlišením (HD), což vyžaduje přechod na druhou generaci pozemního digitálního vysílání, takzvané DVB-T2.

Problémy s další vlnou digitalizace se naopak nebudou týkat těch lidí, kteří signál přijímají například kabelovou televizí nebo satelitem.

Přechod bude pozvolný, politici jsou opatrní

To, že si už po pár letech budou muset miliony lidí znovu kupovat nové přijímače, je mimořádně citlivé politické téma. Proto jsou politici velmi opatrní s tím, kdy ke změně dojde. „Právě teď se bavíme o způsobu, jak to provést,“ řekl novinám náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný.

Zatímco v první vlně televizní digitalizace, která skončila před třemi lety, šlo především o ukončení starého analogového vysílání, nyní by se kromě lepšího vysílání měly uvolnit i další frekvence pro mobilní internet. K tomu Česko zavazují mezinárodní dohody a EU.

„Připravujeme možné scénáře přechodu. Ty budou postoupeny ministerstvu průmyslu k politickému rozhodnutí na úrovni vlády,“ popisuje postup Jaromír Novák, šéf Českého telekomunikačního úřadu, který spravuje vysílací frekvence.

Vláda by se plánem měla zabývat už koncem prázdnin. Aby lidé měli čas k nákupu moderních přístrojů, mělo by vysílání v novém standardu několik let běžet souběžně se současným.

Nový signál zvládne jen 5 % prodaných televizí

Prostor pro nové kanály by chtěly získat hlavně největší televize. Ty ovšem také varují, že by při změně naopak mohly o některé kmitočty přijít. Právě jejich hlas bude při přechodu na nové vysílání pravděpodobně klíčový. Zásadní vliv totiž měly už při první digitalizaci.

Televizní přijímače, které si s nejmodernějším signálem poradí, jsou v Česku zatím v drtivé menšině. Jedná se vesměs o modely vyšších tříd.

„Z televizí, které jsme prodali během prvního čtvrtletí letošního roku, jich bylo schopno přijímat signál DVB-T2 jen pět procent,“ říká Michala Gregorová, mluvčí internetového prodejce Mall.cz.

Které televize varují před případným rušením kanálů? Další podrobnosti čtěte v Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy