Microsoft se angažuje i v designu ultrabooků Windows

Adam Fiala
18. 4. 2012 6:16
Nejnovější operační systém Windows 8 má funkce, které by ovlivnily podobu ultrabooků i tabletů
Windows 8 beta
Windows 8 beta | Foto: Microsoft

Jaká je budoucnost přenosných přístrojů s novým operačním systémem Windows 8? Větší slovo v ní má Microsoft, a to nejen ve formě softwaru.

Windows 8 nabyly podobu dlaždic, čímž se inspirovaly v původní mobilní platformě Windows Phone 7. Windows osmičky jsou k vyzkoušení zdarma, každý tak může otestovat, jak se nové prostředí adaptovalo na počítačové prostředky klávesnice a myši. Microsoft však neopouští myšlenku dotykového ovládání.

Ultrabooky s Windows 8 a procesorem Ivy Bridge

Podle serveru DigiTimes totiž úzce spolupracuje s vývojáři nových modelů ultrabooků, které budou osazeny chystanými osmičkami. Z popsaných kroků vyplývá, že Microsoft nechce udržet mód dotykových obrazovek jenom u smartphonů a tabletů, ale chce je přesunout i na klasické ultrabooky, v jistém ohledu budou vznikat hotové hybridy.

Výhody dotykové obrazovky i ovládání klávesnicí

Ty už několikrát představili zástupci Intelu, jistou představu si lze udělat i z tabletu Toshiba Portege M930. K vidění byla na CES 2012 i technologie, kdy byly Windows 8 ovládány pohybem očí. Podstatné je však spojení tabletu s ultrabookem, díky čemuž bude moct být software ovládán dotykem, ale k dispozici bude po vysunutí i ovládání tradiční klávesnicí. Podpora procesoru Ivy Bridge je zajištěna.

Sám Microsoft přitom u tradiční podoby ultrabooků apeluje na výrobce, aby vytvořili pevnější konstrukci, díky které by se po dotyku displeje celá obrazovka nezakymácela. Dnes by takové ovládání bylo dost vratké a Microsoft má zájem na tom, aby mohl uživatel vložit svoji důvěru do počítače a nebát se užívání displeje.

 

Právě se děje

Další zprávy