Microsoft a Apple se přou kvůli rozdělení příjmů

tl
17. 12. 2012 12:56
Microsoft nechce Applu dávat třicet procent příjmů. Zpozdí se kvůli tomu Office?
Foto: Aktuálně.cz

V průběhu roku 2013 by měl Microsoft vypustit novou verzi balíčku kancelářských aplikací Office, která bude určena pro mobilní operační systém iOS. Než ale k vydání Office pro iPady a iPhony dojde, musí Microsoft nejprve s Applem vyřešit spory ohledně rozdělení příjmů z prodeje.

Chystané Office by měly být pro iOS ke stažení zdarma, budou ale sloužit pouze k prohlížení dokumentů. Pokud budou uživatelé chtít soubory také upravovat, budou si muset aplikaci předplatit. V takovém případě získá Apple 30 procent z předplatného a zbytek peněz půjde tvůrci aplikace, tedy Microsoftu.

Microsoft nechce stejné pomínky jako ostatní

Apple stejným způsobem získává peníze od všech vývojářů aplikací, Microsoft se ale zřejmě nepovažuje za obyčejného vývojáře a po Applu požaduje slevu, přičemž argumentuje tím, že vydání nových Office pro iOS zvýší kvalitu celé platformy. S tím ale Apple samozřejmě nesouhlasí a nadále po Microsoftu požaduje 30 procent ze zisku.

Podobně už v minulosti Microsoft u Applu narazil se svým cloudovým úložištěm SkyDrive, které Apple kvůli sporům o rozdělení příjmů začal pro uživatele iOS blokovat.

Zatím to vypadá, že Microsoft ze svým požadavků neustoupí a bude po Applu nadále požadovat slevu. I když je vydání Office pro iOS výhodné pro obě strany, tento spor by ho mohl poměrně výrazně oddálit.

 

Právě se děje

Další zprávy