Máte Android? Dovolili jste Facebooku číst vaše SMS

LP Fish
28. 2. 2012 13:00
Řada aplikací pro Android má svolení sledovat, komu voláte, nebo číst vaše SMS
Foto: Reuters

Facebook řeší další problém s ochranou soukromí svých uživatelů.

Díky zprávě listu London Sunday Times vyšlo najevo, že si od uživatelů své mobilní aplikace pro systém Android vyžádal svolení, které mu umožňuje číst řadu soukromých údajů - včetně textových zpráv SMS.

Facebook ale popírá, že by tato data skutečně využíval.

Tip: Co všechno jste při instalaci aplikace Facebooku povolili? Podívejte se sem (záložka Oprávnění)

Od Flickru po žonglování

Podobné svolení vyžadují podle serveru ZDnet i další aplikace pro telefony na platformě Android - například Flickr, Badoo nebo Yahoo Messenger.

Provozovatelé využívají toho, že uživatelé často podmínky odsouhlasí bez čtení.

Není ale jasné, zda vývojáři k datům aktivně přistupují, nebo ne.

Facebook: Byl to jen test

Facebook fakt, že jeho aplikace má přístup ke zpracovávání textových zpráv i k jiným citlivým informacím, připustil. Popřel ale, že by je skutečně četl.

Evropský mluvčí Facebooku Iain McKenzie si ve svém prohlášení postěžoval na to, že novináři informace zkreslili. Facebook podle něj nikomu SMS zprávy nečte.

Povolení k tomu, že je číst může, prý do aplikace zahrnul proto, že testuje nové nástroje, které by s SMS v budoucnu mohly pracovat. Testů se podle něj zúčastnili jen lidé, kteří o zapnutí funkce věděli.

"Pokud nakonec zavedeme funkci, která bude oprávnění zpracovávat SMS používat, budou ji doprovázet příslušné vysvětlující materiály," říká.

Připomeňme, že nedávno podobný problém řešila i firma Apple, která některým aplikacím povolila přístup k seznamu kontaktů bez svolení uživatele.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy