Lochneska i gravitace: Objevte skryté vtípky Google

Adam Pešek
17. 11. 2011 16:40
Vyhledávač Google v sobě ukryl řadu vtípků. Poradíme vám, kde některé z nich hledat.
Foto: Reuters

Populární frázi "do a barrel roll" si na Googlu vyzkoušelo miliony uživatelů, nicméně nejednalo se o první a asi ani poslední vtípek od vývojářů softwarového giganta. Takzvaných "velikonočních vajíček" (z anglického termínu easter egg) totiž vyhledávač v minulosti přichystal už několik, přičemž dočasné aprílové žerty mezi ně nepočítáme.

Google Gravity
Po zadání termínu „Google Gravity" a kliknutí na první odkaz se i největší vyhledávač ocitne pod vlivem gravitace a všechny výsledky se doslova sesypou směrem dolů. Následně si s nimi každý může různě pohazovat.

Askew
Slovo "askew" lze do češtiny přeložit jako nakřivo nebo šikmo a portál na něj doslovně poslouchá. Jenom na čtení výsledků bude třeba lehce naklonit hlavu.

MentalPlex
Původně si telepatii Google vyzkoušel jen v rámci aprílového žertíku z roku 2004, pro velký úspěch ale službu MentalPlex nechal běžet až dosud. Pro vyhledávání už nikdo nemusí daný výraz zadávat, stačí si ho představit v hlavě, zahledět se do otáčející se spirály a následně do ní kliknout.

Pacman
Legendární hru Pacman zvěčnil i Google a na speciálním odkazu tak vytvořil plně hratelnou místnost, jejíž stěny tvoří písmena z názvu. Chybí snad jen tradiční vedení statistik a vidina postupu do dalších levelů.

Ninja!
Tento vtípek už je o něco komplikovanější. Jděte na službu Google Reader a postupně na klávesnici stiskněte dvakrát šipku nahoru, dvakrát šipku dolů, šipku doleva, doprava, doleva, ještě jednou doprava a následně písmena B a A. Ve vyhledávacím boxu i na obrazovce se najednou zjeví ninja.

Nessie
Nastavíte-li si Google jako domovskou stránku a zvolíte-li skin pláže, máte možnost na vlastní oči spatřit Lochnesskou příšeru. Pravidelně se zjevuje ve tři hodiny a čtrnáct minut ráno. Komu se nechce čekat, stačí posunout si čas.

 

Právě se děje

Další zprávy