Linuxový systém Ubuntu bude i pro telefony

tl
7. 1. 2013 15:04
Novou alternativou k iOS a Androidu je operační systém Ubuntu pro telefony
Foto: diit.cz

Společnost Canonical, která je známá především díky vývoji populárního linuxového systému Ubuntu, minulý týden na YouTube vypustila video, ve kterém její šéf Mark Shuttlerworth představuje nový operační systém pro mobilní telefony vyvinutý touto firmou. Ubuntu pro telefony je stejně jako jeho kolega pro PC založen na Linuxu a měl by nabídnout alternativu k Androidu a iOS.

I když si nový systém od zaběhlých platforem některé prvky přebírá, hned na první pohled je jasné, že se zároveň snaží odlišit a přinést něco nového. V systému tak například chybí klasická odemykací obrazovka, a k obsahu se tak přistupuje rovnou z domovské obrazovky, na které se zobrazuje čas, přijaté zprávy a e-maily nebo zmeškané hovory.

Jednoduché ovládání bez tlačítek

Ubuntu by mělo být plně funkční bez používání jakýchkoli tlačítek a celý systém by tak měl být snadno ovladatelný pomocí jednoduchých gest. Tato gesta využívají především čtyř okrajů displeje.

Pokud přejedeme prstem přes levý okraj, vyjede výběr nejpoužívanějších aplikací, skrze který se posunutím prstu dá velmi rychle dostat i do kompletního seznamu všech aplikací v telefonu.

Velmi užitečnou funkcí je snadné přepínání mezi dvěma posledními použitými aplikacemi, kterého docílíme přejetím prstu přes pravou hranu displeje.

Horní okraj displeje slouží k otevření notifikační lišty, na které se zobrazuje například stav Wi-Fi připojení nebo příchozí zprávy. Z této lišty se lze navíc velmi rychle dostat do všemožných nastavení telefonu.

Pomocí posledního okraje obrazovky telefonu se zobrazuje kontextová nabídka, která nabízí vždy různé volby v závislosti na konkrétní aplikaci.

Pojede na každém Androidu

Základem úspěchu každého operačního systému je především dostatek kvalitních aplikací, které pro něj vznikly. Pro Ubuntu mohou vývojáři tvořit jednoduší webové HTML5 aplikace nebo složitější nativní aplikace.

Systém je zatím stále ještě ve vývoji a jeho plné nasazení do telefonů ještě nějakou dobu potrvá. Zatím není jasné, s jakými telefony bude tento systém v budoucnu dodáván, nahrát by si ho ale zřejmě uživatelé mohli do jakéhokoli smartphonu s Androidem.

 

Právě se děje

Další zprávy