Lidé dostanou možnost vymazat soukromé údaje na internetu, ochrání je nová směrnice

ČTK ČTK
28. 8. 2016 16:05
Každý člověk bude mít právo získat přehled o tom, co je o něm na sociálních sítích vedeno. Mohl by také žádat o opravu nebo i výmaz údajů. Podle nové úpravy budou takzvané cookies, tedy informace, které internetový prohlížeč ukládá o činnosti uživatele, považovány za osobní údaje. V Česku by měla směrnice platit nejpozději od května 2018.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nová úprava ochrany osobních údajů umožní vymazat příslušná data na internetu. Zároveň budou takzvané cookies, tedy informace, které internetový prohlížeč ukládá o činnosti uživatele, považované za osobní údaje. Je to součástí obecného nařízení Evropské unie o ochraně údajů, uvedla předsedkyně Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Ivana Janů v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

V Česku by měla směrnice platit nejpozději od května 2018. "Základní parametry ochrany zůstávají v platnosti z původní úpravy. Některé možnosti ale nařízení bude dávat nově. Například nejvyšší ochrana osobních údajů musí být základním nastavením všech systémů a jejich databází," vysvětlila.

Podle ní každý člověk musí mít přehled o tom, co je o něm na sociálních sítích vedeno. Má také právo žádat, aby byla provedena oprava nebo i výmaz údajů, dodala dále předsedkyně ÚOOÚ. Vymazání informací o konkrétní osobě na internetu umožnil podle Janků průlomový rozsudek Evropského soudního dvora z roku 2014, kdy si žalobce vymazání údajů vymohl.

Podle Janů si lidé nechrání své soukromí na internetu a sociálních sítích dostatečně a sdílejí i velmi osobní údaje. Podle ní by měli myslet také například na to, že data z takzvaných chytrých spotřebičů napojených na internet si ukládají také jejich provozovatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy