Levné tablety útočí. Otestovali jsme nováčka z Číny

Lukáš Faltýnek
3. 2. 2013 9:40
Recenze tabletu Ainol Novo 7 Venus. Co dostanete za cenu 4490 Kč
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Levné tablety útočí. Z pohledu ceny stanul na českém trhu v čele čtyřjádrových placek předminulý týden čínský Ainol Novo 7 Venus.

Papírovou specifikací ohromí. Čtyřjádrový procesor a grafika slibují špičkový výkon. Sedmipalcový displej s jemným rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů dobrou čitelnost a akumulátor s kapacitou 4 000 mAh dostatečnou výdrž.

Co však ve skutečnosti zákazník za doporučenou cenu 4 490 Kč s DPH dostane? Bude zklamaný, nebo nadšený?

Balení ve dvou krabičkách

Do redakce nám Ainol Novo 7 Venus dorazil ve dvou samostatných krabičkách.

Foto: Aktuálně.cz

Menší černé se zdrojem a větší tenké vyhrazené pro tablet, dvě mini brožurky a propojovací micro USB kabel. Brožurky byly v angličtině.

Foto: Aktuálně.cz

Na pultech obchodů by se dle specifikací dodavatele měl objevit i český manuál.

Vzhled a konstrukce potěší

Vzhledem Novo 7 Venus připomíná Nexus 7 společnosti Google. Z pár metrů je možné tyto dva tablety s úspěchem zaměnit. Z menší vzdálenosti dá o sobě Venus vědět decentním nápisem *ainol umístěným pod širší stranou displeje. Nad protilehlou širší stranou displeje se nalézá 0,3megapixelová kamerka.

Foto: Aktuálně.cz

Na zadní straně zdrsněné šikmými zářezy se z pohledu zpředu v pravém horním rohu nalézá objektiv dvoumegapixelového fotoaparátu. Vlevo dole se nachází průchody reproduktoru.

Foto: Aktuálně.cz

Na vrchní pravé straně tabletu se zprava doleva nalézá zapínací tlačítko následované kolébkou pro regulaci hlasitosti a tlačítkem zpět.

Foto: Aktuálně.cz

Na pravém boku se ze shora dolů se nalézá zdířka pro napájecí konektor, 3,5mm audio výstup, výstupní HDMI konektor, micro USB port, slot na paměťové micro SD karty a zdířka mikrofonu.

Foto: Aktuálně.cz

Na omak působí tablet plastově, avšak pevně. Díky zdrsněné zadní ploše v rukou neklouže. Provedení tabletu lze hodnotit kladně a těžko mu cokoliv vytknout. Přesné rozměry tabletu jsou 187 × 126 × 11 milimetru při hmotnosti 320 gramů.

První spuštění nemastné, neslané, v angličtině dělané

První spuštění nijak neohromí. Po naběhnutí systému Android ve verzi 4.1.1 Jelly Bean se uživateli jako první zobrazí plocha překryta dvěma v angličtině psanými nápisy „Make yourself at home. You can put your favorite apps here." a „To see all your apps, touch the circle."

Foto: Aktuálně.cz

Angličtinou vládnoucí uživatel pochopí, že se jedná o jakéhosi rádce. Neanglicky mluvící uživatel zmáčkne maximálně zvýrazněné tlačítko „OK" a přenese se na hlavní plochu. Na hlavní ploše uživatele upoutá sedm ikonek předinstalovaných programů s anglickými popisky (Sound Recorder, Music, Camera, MX Player, Gallery, Settings, Browser) a správně začne tušit, že se češtiny jen tak nedočká.

Foto: Aktuálně.cz

Pro přepnutí do českého prostředí je potřeba klepnout na ikonu „Settings". Ze zobrazeného sloupce vpravo klepnutím vybrat položku „Language & input" a následně zvolit češtinu.

Foto: Aktuálně.cz

Po tomto aktivním kroku ze strany uživatele bude vše v českém jazyce, včetně popisků pod ikonami programů.

Foto: Aktuálně.cz

Přihlášení k Wi-Fi či do účtů Google, Facebook, Twitter iniciuje časem potřeba internetu a snaha uživatele používat jednotlivé aplikace.

Po přihlášení se do Google účtu bude uživateli nabídnuta aktualizace výchozích aplikací a možnost nainstalování nových aplikací.
Čas od času se na obrazovce ještě zjeví nápověda upozorňující na důležité vlastnosti grafického rozhraní.

Výchozí aplikace a widgety, přístup superuživatele v základu

Díky statisícům dostupných aplikací v obchodě Google Play není výchozí množina aplikací nijak zvlášť důležitá. Méně je někdy více a zde tablet nabízí jen ty skutečně základní a užitečné. Jsou jimi standardní aplikace Google plus, e-mailový klient, všestranný videopřehrávač MX Player, Flash Player, ES správce souborů a procesů, klienti sociálních sítí Facebook a Twitter.

Hry mezi předinstalovanými programy nejsou. Taktéž překvapivě chybí klient sociální sítě Google +. Po doinstalování z obchodu Play a spuštění vyskočila jen chybová hláška „Ztráta spojení se službou Google +", následovaná informačním oknem „Aplikace Google + bohužel přestala pracovat".

Je možné, že se v dalších verzích Google + opět rozběhne, případně je potřeba nainstalovat jinou verzi, než která je nabízena obchodem Play.

Widgety korespondují s nainstalovanými aplikacemi

Žádný speciální dech beroucí widget tablet nenabídne.

Rozporuplný je přístup superuživatele (root) v základu. Zkušeným uživatelům přijde jistě vhod a dodá tabletu jinak nedostupné funkce. Taktéž v budoucnu umožní instalaci uživateli sestavených a upravených ROM.  Pro měně zkušené uživatele může root občas znamenat bezpečnostní ohrožení a budoucí zdroj problémů.

Displej neoslní ani nezarmoutí

Displej nijak neoslní, na druhou stranu ani nezarmoutí. Vzhledem k ceně jde o průměr s mírně nadprůměrným rozlišením. Barevné podání a viditelný úhel bez připomínek. Negativní odezvy se dočkalo v základu nastavené drobné písmo, které vzhledem k celkovému rozlišení displeje působilo nečitelně a nehezky. Vše se spravilo, když se v nastavení nastavilo na největší velikost.

Rychlost reakcí při dotyku úzce souvisí s celkovým aplikačním zatížením tabletu. Při běžných úkonech, jakými jsou prohlížení webu, sociálních sítí, čtení a psaní mailů, sledování filmů, poslouchání hudby, hraní jednoduchých her, se tablet chová svižně a na dotek reaguje bez prodlevy. Horší jsou reakce při vytížení, například běhu 3D her. Hra běží, ale na dotek tablet reaguje jen stěží.

Rychlý procesor, slabší grafický akcelerátor

Nakolik ohromí čtyřjádrový procesor s čtyřjádrovou grafikou na papíře, natolik může přinést uživateli zklamání v praxi. Použitý procesor ACT-ATM7029 A9 běžící s taktem 1.5 GHz a čtyřjádrová grafika GC1000+ dostatečně pokryjí běh běžných aplikací a 2D her včetně populárních Angry Birds. Značně však pokulhává při hraní 3D her. Zkoušený Zen Pinball HD běžel s občasným cukáním, populární Subway Surfers vykresloval se zpožděním vzdálené 3D objekty, Samurai II: Vengeance odmítal reagovat na dotyk, technologické demo Unreal Engine 3.0 nedoběhlo dokonce.

Viděno okem benchmarků, v oblíbeném AnTuTu benchmarku dosáhl Venus celkového počtu  10 797 bodů (CPU 5 474, GPU 2 690, RAM: 2 198, I/O: 435).

Foto: Aktuálně.cz

Benchmarkem Quadrant Standard Edition byl Venus zařazen mezi LG Optimus 2X a Samsung Galaxy Nexus.

Fotoaparát propadl, kamerka stačí

Vestavěný dvoumegapixelový fotoaparát není žádná sláva. Bez ohledu na nízké rozlišení všechny pořízené fotografie vykazovaly nepříjemné rozmazání v pravém horní čtvrtině. Mohla být vada pouze testovaného kusu.

Foto: Aktuálně.cz

Kvalita přední 0,3megapixelové kamerky je při video chatování dostatečná.

Propojení s PC bez problémů

K propojení Venus a PC micro USB kabelem došlo při potvrzení na displeji tabletu hbitě. Stáhnout tak jakýkoliv soubor mezi tabletem a PC nečiní žádný problém. Viditelné jsou všechny adresáře jak v interní úložné paměti tabletu, tak na vložené paměťové kartě.

Vybavení jen to nejnutnější

Jak již bylo napsáno výše, v základu tablet nabídne 16 GB interní úložné paměti, Wi-Fi, HDMI výstup, micro USB port, slot na paměťové karty microSD a 3,5 mm jack. Nechybí mikrofon a reproduktor. Konektivita 3G a Bluetooth se dá řešit externím modulem. GPS, který by rozhodně přišel vhod, chybí.

Výdrž baterie naprosto dostatečná

Výdrž baterie maximálně potěšila. Vestavěný 4 000 mAh akumulátor s přehledem pokryl běžný celodenní provoz. Při nepřetržitém přehrávání filmů s h/w podporou se tablet vybil po páté hodině.

Celkově: klady a zápory

Být tablet o cca 1000 korun levnější, stěží by hledal konkurenta. Běžnému uživateli při běžném použití poslouží výtečně. S doporučenou cenou 4490 Kč nachází konkurenta v cca o 1500 Kč dražším, ale mnohem výkonnějším Google Nexus 7 s GPS a Bluetooth.  Pokud se uživatel bez GPS, Bluetooth a 3D her obejde, je Ainol Novo 7 Venus dobrá volba.

Klady:

- zpracování
- vzhled
- výdrž
- přístup na Google Play
- výkonný procesor
- operační systém Android 4.1.1 Jelly Bean
- Root v základu

Zápory:

- chybí 3G
- chybí GPS
- chybí Bluetooth
- v době testování nefunkční Google Plus
- chybí průvodce nastavením po prvním spuštění
- prvotní naběhnutí systému v angličtině
- slabý výkon ve 3D hrách

Specifikace

Displej:

Velikost: 7 palců
Typ: IPS
Rozlišení: 1280 x 800 obrazových bodů
Viditelný úhel: 178°
Dotyková obrazovka: kapacitní MultiTouch (5 bodů)

Hardware:

Procesor: ACT-ATM7029 A9 QUAD CORE 1.5 GHz
Grafický akcelerátor: Quad Core GC1000+
Velikost RAM: 1 GB
Typ RAM:  DDR3
Úložný prostor: 16 GB

Fotoaparát:

Přední kamera: 0,3 megapixely
Zadní kamera: 2 megapixely

Konektivita:

Wi-Fi: 802.11 b/g/n
Porty:     1 × MicroUSB OTG
 1 × miniHDMI out (1080p)
 1 × TF Card slot (až 32 GB)
 1 × sluchátka
 1 × nabíjecí 
 1 × mikrofon

Baterie:

Kapacita: 4 000 mAh
Typ: 3,7 V, dobíjecí lithium-iontová baterie
Výdrž: 8 hodin 3D hry, 15 hodin audio, 8 hodin internet

Napájecí adaptér:

Typ: AC adaptér vstup 100/240V, výstup 5V / 2A

Design:

Rozměry: 187 × 126 × 11 milimetru
Hmotnost: 320 gramů
Barva: černá, bílá

Obsah balení:

1 × Tablet PC
1 × USB kabel
1 × Nabíječka
1 × český manuál

Cena

Doporučená maloobchodní cena: 4490 Kč s DPH

 

Právě se děje

Další zprávy