Legitimizuje iCloud pirátství?

LP Fish
7. 6. 2011 12:24
Steve Jobs v pondělí odhalil nové operační systémy Lion a iOS 5 a také internetovou platformou iCloud. Ta by měla uspokojit hlavně hudební fanoušky.
Foto: Apple

Jak se dalo předpokládat, nejkomentovanější částí pondělního vystoupení šéfa Applu Steva Jobse byla ta, týkající se iCloudu. Start iCloudu je vnímán jako nutná snaha o zatraktivnění služeb uživatelů přístrojů Apple v reakci na prudce se rozvíjející trh s open-source Androidem.

 

  

 

Služba umožňuje bezplatně ukládat omezené množství dat na internetu a mít k nim pak přístup z jakéhokoli připojeného počítače nebo mobilního zařízení s operačním systémem od Applu.

 

Jobs iCloud prezentoval jako komplexní kancelářskou službu, umožňující sdílet například kontakty, či složky s dokumenty. Nahradí tak mimo jiné nepříliš oblíbenou službu MobileMe. Pozornost komentátorů se však soustředila především na využití iCloudu k poslechu hudby. Apple se totiž ze svých serverů rozhodl vytvořit obrovský hub pro digitální hudbu.

 

Legalizujte svou digitální sbírku

 

Jen před několika dny se zástupci Applu dohodli na spolupráci se zástupci největších hudebních vydavatelství. Rázem tak získali výhodu před svými konkurenty v podnikání na Internetu. Mezi nejsilnější hráče tu patří Google a Amazon, ale také Facebook, který měl k hudebním fanouškům sympaticky vykročeno spojením se Spotify.

 

Díky iCloudu však teď budou o mnoho atraktivnější i iTunes, díky kterým je už teď Apple největším prodejcem digitální hudby. S iCloudem přibude služba iTunes Match, která za 25 dolarů na rok umožní neomezený přístup k archivu 18 milionů nahrávek.

 

Pokud se skladby ve vašich iTunes budou shodovat s těmi v iCloudu, budete je moci poslouchat kdekoliv ze serverů Apple, bez nutnosti uploadu. Kromě toho však služba dokáže i prohlédnout váš disk a ke všem (klidně i nelegálně staženým) nahrávkám přiřadit adekvátní skladby z archivu. Služba bude prozatím přístupná jen v USA.

 

Legitimizuje Apple pirátství?

 

Tuto novinku v přístupu k načerno stažené hudbě zhodnotil blogger Brian Caulfield na serveru Forbes.com slovy: „ Steve Jobs se nestará o to kde a jak jste k tomu přišli. Za malý poplatek zařídí abyste měli ke své hudební sbírce přístup ze všech přístrojů, co vyrábí."

 

Sydney Morning Herald označily novou možnost přímo za „legitimizaci" hudebního pirátství. Hudební společnosti však pochopitelně nevyjdou naprázdno. Podle zástupců Applu budou dostávat čtvrtinu z pětadvaceti dolarového poplatku. Kromě toho Apple před pár dny patentoval technologii, která by umožnila promotérům veřejných akcí jako jsou například koncerty, zamezit uživatelům přístrojů od Applu natáčet a fotit.

 

Právě se děje

Další zprávy