Koupíte si mobil od Facebooku? Možná už brzy

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
28. 5. 2012 17:20
Informaci přinesl New York Times, Facebook ji nepotvrdil ani nevyvrátil
Foto: Reuters

New York - Společnost Facebook provozující stejnojmennou sociální síť se prý ještě letos chystá uvést na trh vlastní chytrý mobilní telefon. Píše o tom list The New York Times, který podotýká, že jde již o třetí pokus firmy o vytvoření telefonu. Facebook má téměř miliardu uživatelů, mnoho z nich přitom do sítě přistupuje právě z mobilního telefonu.

Facebook informace o svém zájmu o vlastní mobilní telefon nepotvrdil ani nevyvrátil. Odkázal pouze na své starší vyjádření. "Působíme napříč celým mobilním oborem. Spolupracujeme s operátory, výrobci zařízení, poskytovateli operačních systémů i vývojáři aplikací," uvedla firma.

Nejmenovaný zaměstnanec Facebooku ale uvedl, že motivace firmy je jasná. Po nedávném vstupu na burzu musí hledat nové zdroje výnosů. Společnost se obává zaostávání v mobilech, které z hlediska růstu představují jednu z nejslibnějších oblastí.

"Mark Zuckerberg, šéf a zakladatel Facebooku, se obává, že pokud v blízké budoucnosti nevytvoří mobilní telefon, pak se z Facebooku jednoduše stane jedna z aplikací na jiných mobilních platformách," uvedl zaměstnanec.

Jako Google

The New York Times se nicméně táže, zda se softwarová firma naučí vyrábět hardware. Připomíná, že v podstatě jedinou firmou, která zvládá oboje, je Apple. Právě její bývalé inženýry, kteří se podíleli na vývoji úspěšného iPhonu, nyní Facebook najímá. Při předchozích pokusech o tvorbu vlastního telefonu se totiž firma přesvědčila, že potřebuje lidi se zkušenostmi.

List také upozorňuje na to, že výchozí pozice Facebooku není špatná. Má totiž k dispozici kompletní operační systém, v němž lze zasílat textové zprávy, který má kalendář a adresář a zvládá i video. Společnost také připravuje vlastní obchod s aplikacemi a nedávno za miliardu dolarů pohltila populární aplikaci pro sdílení a úpravu fotografií Instagram.

A kdyby se firmě tvorba vlastního telefonu nedařila, může si koupit nějakého výrobce, podobně jako nedávno Google koupil mobilní divizi Motoroly. New York Times ukazuje třeba na kanadskou společnost Research in Motion vyrábějící telefony BlackBerry s hodnotou kolem šesti miliard dolarů. V úvahu prý připadá i tchajwanská firma HTC s hodnotou 11,8 miliardy dolarů.

--------------------------------------------------------------------------------

Mobilní telefony dle vašeho přání.

 

Právě se děje

Další zprávy