Konec fyzických nosičů se blíží, předvídá analytik CES

Jan Kovalík
3. 1. 2012 18:00
Analytik Consumer Electronic Association Steve Koenig v rozhovoru pro Dataramu předpovídá, jaké trendy se letos na veletrhu CES v Las Vegas představí, a co přinese letošní rok uživatelům.
Foto: Aktuálně.cz

Začátkem ledna se americké Las Vegas mění na místo, kde se představuje budoucnost mobilů, počítačů, televizorů a fotoaparátů.

Sdružení Consumer Electronic Association (CEA) v Nevadě každoročně pořádá největší světový veletrh spotřební elektroniky Consumer Electronic Show (CES).

Jeho součástí je i analytik Steve Koenig, který v CEA řídí Market Metrics Program, analyzující trendy na trhu se spotřební elektronikou, a podílí se též na tvorbě pololetních průmyslových předpovědí. V e-mailovém rozhovoru jsme se ho ptali, na jaké technologie se výrobci v rámci CES 2012 zaměří.

Datarama: Jaké trendy budou dominovat letošnímu expu CES 2012?

Steve Koenig: Z velkých trendů bych vypíchl dva: Rozvíjející se HMI (Human Machine Interface) - dotykové obrazovky, ovládání hlasem nebo gesty penetrují všechny branže od aut po mobilní telefony, což zásadně mění přístup, jak komunikujeme s technologií. Náš vztah se stroji to dělá mnohem přirozenější a pohodlnější. Velkou pozornost zaslouží také  Intelligent Design - průmysl se spotřební elektronikou dnes integruje výpočetní sílu do zařízení jako televize, set-top box, herní konzole, telefon, atd... Vlastně kamkoliv se ve spektru spotřebitelské techniky podíváme, najdeme tam procesor a konektivitu. To vše rozšiřuje množinu přístrojů, které jsou schopné spolu inteligentně komunikovat.

Jak se podle vás v nadcházejícím roce změní podíl stolních počítačů a mobilních zařízení?

Podíl stolních počítačů se bude nadále zmenšovat, protože zákazníci u svých výpočetních řešení upřednostňují mobilitu. Nemyslím si ale, že tablety mají na prodeje osobních počítačů příliš velký vliv, protože jejich využití je opravdu jiné. Prodeje tabletů rapidně rostou, protože rozšiřují způsoby, kterým uživatelé používají výpočetní techniku.

Dočkáme se letos hybrydních dotykových obrazovek, které kombinují aktivní displej a e-ink?

Takové zařízení jsme už na CES viděli - například Entourage eDGe. Podobné přístroje budou zcela jistě odhalena i na letošním veletrhu.

Jaké trendy ovlivní trh s tablety?

Rok 2012 přinese více toho, co můžeme sledovat už teď. Tedy hlavně levnější tablety, které se budou snažit nabourat dominanci Applu. V současnosti je to Kindle Fire za 200 dolarů. Největší vývoj nastal v cenovém rozvrstvení. Je zřejmé dělení tabletů na tři cenové skupiny. Do 200 dolarů s menší obrazovkou, 200 až 500 dolarové s lepší obrazovkou a konektivitou a luxusní tablety nad 500 dolarů.

Jak se v příštím roce vyvine spolupráce Nokie a Microsoftu?

Jsem přesvědčen, že toto partnerství přinese v roce 2012 ovoce. Obě firmy bojují s Androidem a iPhonem. Spolu jsou tyto společnosti mnohem silnější a měly by tudíž být mnohem více konkurenceschopní.

Myslíte, že Nokii se podaří zastavit klesající podíl na trhu s chytrými telefony?

Nokia zůstává globální značkou s loajálními zákazníky a partnery. Není také jediným výrobcem smartphonů, který je v potížích - podívejte se na RIM. Ve spojení s Microsoftem má Nokia velkou naději, že se na trhu s mobily dlouhodobě udrží.

Domníváte se, že se Microsoft pokusí Nokii koupit?

To by byl velký posun ve strategii Microsoftu.

Pojďme k sociálním sítím. Bude se Google snažit přímo konkurovat Facebooku, nebo se spíš zaměří na integraci sociálních elementů do svých existujících služeb?

Google je rušivá síla a je kvůli tomu na sebe hrdý. Jedna věc je v naší branži jistá: neexistuje produkt, který je nejlepší a zůstane nejlepším. Změna zůstává jedinou konstantou. Předpokládal bych tedy, že Google bude pokračovat v konkurenci jako doposud s Google+, i když dodnes s omezeným úspěchem. Ale nezapomínejme, že Google+ je stále ve vázi Beta.

Jaké změny předpovídáte v oblasti cloud computingu?

Větší, větší a ještě větší. Se snižující se cenou fyzických nosičů se blížíme k bodu zlomu, kdy už úplně ztratíme zájem fyzické nosiče kupovat a uchovávat si v nich pořádek. Jednoduše přejdeme na cloudovou službu, která naše data v bezpečí uchová. Řekl bych, že jsme tak v polovině tohoto přechodu. Na letošním CES budou jistě odhaleny zcela nové typy cloudových služeb a řešení.

Jak vidíte situaci v herním průmyslu? Stanou se hry nejsilnější formou masové zábavy namísto filmu?

To si nemyslím, jednoduše proto, že každý nehraje. Dosah sociálních her je limitován velkostí sítě vašich kontaktů. Masové multiplayerové hry (MMO) mají sice globální dosah, ale týkají se většinou hardcore hráčů. Domnívám se, že během roku 2012 zaznamenáme vzrůstající reklamu a marketing, které budou dobývat herní médium. Hry jsou dalším prostorem na řadě, kde se budou vydělávat peníze z reklamy.

Tip: Datarama bude o technologických novinkách letošního roku informovat v sérii textů přímo z CES 2012 v Las Vegas! Máte pro nás tipy, na co se zaměřit? Přání, co byste chtěli vědět? Napište nám do diskuse pod článkem, na Facebook, na Twitter nebo na Google+.

 

Právě se děje

Další zprávy