Kindle od Amazonu má soupeře, přichází Nook Tablet

Adam Fiala
10. 11. 2011 10:11
Nook od společnosti Barnes & Noble možná nemá takové zvučné jméno, ale čtečce Amazon Kindle Fire se vyrovná
Model Nook Tablet, která využívá OS Android a je více tabletem než čtečkou
Model Nook Tablet, která využívá OS Android a je více tabletem než čtečkou | Foto: BarnesandNoble.com

Před měsícem předvedl Amazon pod názvem Kindle Fire tabletovou verzi své čtečky. Nyní přichází jeden z největších a nejstarších nakladatelských domů v Americe Barnes & Noble s novou verzí zařízení Nook. Podobně jako přístroj od Amazonu, i Nook staví renomé na tom, že pracuje s operačním systémem Android od Googlu. Už jen kvůli těmto technologickým změnám je zajímavé sledovat, jak se podstatně levnější přístroje určené ke čtení textu přibližují k možnostem plnohodnotných tabletů. Do prodeje se dostane 18. listopadu, tři dny po Kindlu.

Technické specifikace

Porovnáme-li fyzické dispozice Nook Tabletu a Kindle Fire, je Nook o něco větší (13,2 x 128 x 207 mm), celková váha je menší a činí 400 gramů. Nook zahrnuje výkonnější operační paměť 1 GB, což mu pomáhá zvlášť v hojně propagovaném přehrávání filmů a videí ve vyšším rozlišení. Obrazovka zvládá 1 024 x 600 pixelů. Procesor zůstává v obou případech stejný - dvoujádrový s frekvencí 1 GHz.  A nyní pár bodů, ve kterých Nook objektivně amazonský přístroj válcuje. Kindle má výrazně omezenou velikost úložného prostoru. Nook začíná na standardní velikosti 16 GB, což představuje dvojnásobek a dál je možné kapacitu zvýšit paměťovou kartou až o 32 GB. 

Čtení knih, nebo používání aplikací?

Vítězství slaví Nook i v kondičním přeměřování. Při čtení vydrží baterie až jedenáct a půl hodiny, při sledování videa musíme počítat s devíti. Pořád je to ale minimálně o hodinu a půl lepší výsledek. Poslední dva klady si vybírají svou daň v ceně, Nook má základní cenu stanovenou na 249 dolarech (asi 5000 korun). O padesát dolarů vyšší než Kindle. Málem by uživatel zapomněl, že primárním účelem přístroje je reprodukce knih, časopisů a novin. S Nook Tabletem totiž můžete využívat řadu aplikací pro Android a brouzdat po internetu s Wi-Fi připojením.


 

Právě se děje

Další zprávy