Kindle Fire se špatně ovládá, píše expert Jacob Nielsen

LP Fish
6. 12. 2011 13:20
Kindle Fire je podle příliš těžký a nejlíp na něm vypadají internetové stránky optimalizované pro mobilní telefony. U běžných uživatel trpí nedostatkem místa.
Foto: Aktuálně.cz, Amazon.com

Známý dánský expert na použitelnost (nebo, chcete-li, uživatelský komfort) Jacob Nielsen se s pomocí čtyř jiných uživatelů pustil do dalšího rozboru. Objektem jeho zájmu byl první, velmi levný a o to očekávanější tablet od Amazonu.

Kindle Fire však testem příliš dobře neprošel. Podle výsledků selhává jeho menší display především při surfování na internetu a při čtení elektronických knih. Což jsou dva hlavní důvody jeho existence.

Všechno je malé

"Nejsilnějším dojmem při testování byl fakt, že všechno je na obrazovce příliš malé, což vedlo k častým chybám a nechtěným aktivacím," shrnuje své pocity z testu surfování na internetu Nielsen.

Jeden z testerů se například několik minut marně snažil nalogovat ke svému účtu na Facebooku, ale ani na tak jednoduché stránce s jedním tlačítkem a dvěma poli pro text se mu dlouho nedařilo trefit správné místo.

Podle Nielsena prostě na sedmipalcové obrazovce lépe vypadají stránky, které jsou optimalizovány pro malé displaye mobilních telefonů. Jedině ty dávají uživateli pocit luxusního dostatku prostoru.

Knihy ne, časopisy ano

Fire nedopadl z hlediska uživatelského komfortu dobře ani při čtení knížek.

Jeho nevýhodou je podle Nielsena například to, že nemá hardwarové tlačítko pro obracení stráncek, jako čtečka Kindle 3. "Klepání na obrazovku mírně narušuje zážitek ze čtení, je více náchylné k chybám a zanechává na displayi šmouhy," popisuje Nielsen.

Kindle Fire ale vyhrává při čtení časopisů, které starší čtečky neumí dobře zobrazit, a hůře se na nich v těchto publikacích orientuje. Problémem zatím je, že elektronické časopisy nejsou na nový přístroj ve svém designu připraveny.

Těžký objekt

Další potíží je podle Nielsena příliš pomalé otáčení stránek. "Je to podivné. Fire má poměrně silný procesor a nemusí zobrazovat tolik pixelů, jako iPad. Půjde asi o lajdácké naprogramování," stěžuje si expert.

Po testování navíc dospěl k názoru, že tablet je "těžký objekt, který je nepříjemné držet delší dobu".

Nielsen zdůraznil, že test původně neprobíhal z důvodu doporučení, zda si Kindle Fire koupit či ne, ale aby dal návod uživatelům jak jej používat nejefektivněji.

Kolik palců máš

Výsledky se přitom dají aplikovat obecněji - na nové sedmipalcové tablety, které přicházejí na trh.

Nielsen si klade otázku, zda jsou tato zařízení v použitelnosti bližší desetipalcovým tabletům typu iPad, nebo smartphonům s tříapůlpalcovým displayem.

Odpověď je podle něj jednoduchá: "Mají z obojího něco."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy