Kindle Fire HD nebo Nexus 7? Který je lepší?

tl
13. 9. 2012 7:10
Kindle Fire HD a Nexus 7 si navzájem konkurují
Foto: AMAZON.COM

Když Amazon před rokem představil svůj první tablet Kindle Fire, asi málokdo čekal, že by se tento nevýkonný sedmipalcový tablet mohl počtem prodaných kusů blížit úspěšnému iPadu. Protože ale Amazon nastavil cenu svého tabletu na pouhých 199 dolarů, rázem se z něj stal druhý nejprodávanější tablet v USA.

Před několika dny Amazon představil několik dalších tabletů, které mají na úspěch svého předchůdce navazovat. U nového Kindle Fire HD Amazon o něco vylepšil procesor i displej a navíc zdvojnásobil operační i interní paměť.  Přestože tablet bude znovu k dostání jenom za dvě stě dolarů, stejný úspěch jako před rokem se konat nemusí. Na trhu je totiž už k dostání tablet Google Nexus 7, který stojí úplně stejně a svojí výbavou nový Kindle Fire předčí. A který z nich je lepší?

Displeje jsou skoro stejné. Ohledně výkonu ale Kindle ztrácí

Co se týče displeje, jsou na tom oba tablety skoro stejně. Oba mají sedmipalcový dotykový LCD displej s rozlišením 1280 x 800 pixelů a kvalita obou dvou displejů se téměř vyrovná Retina displeji iPadu. Displej Kindlu Fire má ale o něco vyšší kontrast a sytější barvy než ten u Nexu 7, takže je přeci jen o něco lepší.

Z hlediska výkonu Nexus 7 jasně vyhrává. A to nejenom proto, že uvnitř sebe má čtyřjádrovou Tegru 3, ale také proto, že využívá operační systém Android Jelly Bean, který je výrazně svižnější než jeho předchozí verze.

Největší rozdíl mezi oběma tablety je především v operačním systému. Oba dva mají v sobě sice Android, každý ale úplně jiný. Kindle Fire HD sice běží na Androidu 4.0, na první pohled ale jako Android vůbec nevypadá, protože si ho Amazon silně upravil pro své účely. Kindle Fire je totiž určen hlavně pro konzumaci obsahu a to především obsahu z Amazon obchodu. V tabletu Kindle tak nenalezneme klasické prvky Androidu, jako je například obchod Google Play a tím pádem zde není k dispozici ani většina aplikací, které jsou k dostání na další zařízení s Androidem.

Nexus má jistotu nejaktuálnějšího systému

Naproti tomu Android Jelly Bean, který se nachází v Nexu 7, je Androidem v té nejčistší podobě. Vzhledem k tomu, že tablet dodává přímo Google, jeho uživatelé se rozhodně nemusí obávat, že se k nim jakýkoli update systému dostane se zpožděním. Naopak majitelé původního Kindlu Fire se aktualizací zřejmě jen tak nedočkají.

Podle většinového názoru je Nexus 7 nejlepším tabletem se systémem Android, alespoň co se poměru ceny a kvality týče. Na druhou stranu Kindle Fire se rozhodně nesnaží být jenom dalším androidím tabletem a vyrovnávat se tomu od Googlu.  Jedná se spíše o originální tablet, který není ničím jiným než zařízením pro zobrazování obsahu z Amazonu. A vzhledem k tomu, že Amazon nedostatkem zákazníků rozhodně netrpí, Kindle Fire HD nepochybně úspěchy svého předchůdce zopakuje.

 

Právě se děje

Další zprávy