Kauza Megaupload: Další sdílecí servery omezují provoz

LP Fish
24. 1. 2012 10:20
Po zásahu amerických úřadů proti Megaupload.com se další online úložiště Filesonic rozhodlo zrušit možnost sdílet soubory. Uživatelé tak mohou stahovat jen ty soubory, které sami uložili.
Foto: Reuters

24.1. 10:20 - Aktualizovali jsme o další servery, které na odstřižení Megauploadu reagovaly. Pokud víte o dalších, dejte nám vědět!

Likvidace serveru na sdílení datMegauploaud, ke které americké úřady přistoupily na konci minulého týdne, vystrašila další podnikatele v tomto oboru.

Jeden z největších konkurentů Megaupload.com, stránka FileSonic, už zakázal sdílení souborů na svých stránkách.

Uploaded.to, Fileserve i další

Zrušeny tak byly miliony odkazů na sdílená data. Uživatel nadále nemůže sdílet své uložené soubory a stahovat může jen ty soubory, které si sám uloží.

Podobně zareagovala také služba Uploaded.to, která uživatelům z USA úplně zablokovala přístup ke svým serverům.

Dalším provozovatelem, který preventivně upravil svou službu, je podle magazínu MusicFeeds také sdílecí server Fileserve.com, který uzavřel řadu účtů podezřelých z šíření pirátského obsahu a skončil s platbami uživatelům uploadujícím obsah.

Uloz.to se nebojí

Podle magazínu Torrentfreak ukončují odměňování uploaderů a další placené služby také weby FileJungle, UploadStation, FilePost a 4shared .

Provozovatelé stránek také masivně promazávají uložené soubory a ruší i řadu účtů. Zcela končí UploadBox a X7. Autorsky chráněný obsah promazaly také stránky VideoBB a VideoZer, což mělo přímý vliv na chod české pirátské stránky Kinotip.

Český server Uloz.to se podle vyjádření svých majitelů žádného postihu ze strany amerických úřadů neobává. Podobně reagují ve svých vyjádření například majitelé stránek Rapid Share a Media Fire.

Konec odměn za upload

FileSonic přitom už v prosinci oznámil spolupráci s online identifikační službou Vobile. Ta měla kontrolovat obsah nahrávaný uživatelem a veřejně ho zpřístupnit jen pokud neporušuje autorská práva. Není však jasné jak a zda vůbec byla služba implementována do systému stránek Filesonic.

FileSonic zároveň přestal odměňovat uživatele, kteří nahrávají soubory. U on-line úložišť jde o běžnou praxi, vyšetřovatelé ji ale použili jako jeden z argumentů v žalobě proti Megauploadu.

Jasné zatím není, co se stane s uživateli, kteří měli dostat podle platných pravidel za často stahované soubory odměnu a ještě ji nedostali.

Změna pravidel hry

FileSonic tímto krokem podle serveru TorrentFreak potvrzuje, že likvidace Megauploadu byla důležitá událost, která změní "pravidla hry".

FileSonic patřil k deseti největším on-line úložištím, měsíčně měl okolo 250 000 zobrazení.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy