Jak ušetřit za nový iPhone? Kupte si ho po částech

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 9. 2012 15:10
Skutečné náklady na výrobu telefonů se pohybují mezi 100 a 170 dolary
iPhone 4S
iPhone 4S | Foto: Apple.com

San Francisco - Tím, jaké jsou skutečné náklady na tablety či chytré telefony, se americká skupina Apple nikdy příliš nechlubila. Podle technologických analytiků z UBM TechInsights je totiž prodává výrazně dráže, než kolik jejich výroba stojí - například nový iPhone 5 téměř za čtyřnásobek.

Ze studie UBM TechInsights vyplývá, že veškerý hardware a software smartphonu iPhone 4S vyjde na 132,5 dolaru. Z toho například displej na 15 dolarů, baterie na tři, fotoaparát na deset, procesor na 21 dolarů.

Na stránkách amerického Apple Store pak ale stojí neblokovaný přístroj (tedy iPhone bez smluvního závazku) 549 dolarů.

Totéž platí pro starší iPhone 4, jehož sestavení má stát přibližně 112 dolarů, ale který je na webu k dispozici za 450 dolarů.

Pro nejnovější iPhone 5, který se začne prodávat koncem září, vytvořili analytici pouze odhad. Očekávají však, že telefon vyjde na 167,5 dolaru, ačkoliv na internetu je šestnáctigigová verze k dostání za 650 dolarů.

Přímo autoři ovšem zdůrazňují, že se stále pohybujeme v rovině odhadů a skutečné náklady mohou být mírně vyšší, nebo naopak ještě menší - především proto, že ne všechny kontrakty Applu s jeho dodavateli jsou veřejné.

 

Právě se děje

Další zprávy