Jailbreak už není pro iTunes sprosté slovo

tl
30. 5. 2012 7:25
Apple přestal cenzurovat aplikace se slovem Jailbreak v názvu
Foto: Aktuálně.cz

Ačkoliv firma Apple už u svých zařízení Jailbreak povolila, její služby iTunes a App Store ho ještě do nedávna považovaly za sprosté slovo. Pokud si někdo chtěl stáhnout aplikaci či jiný soubor s tímto slovním spojením v názvu, Apple ho skryl a zobrazil jako „J*******k". Od minulého týdne ale všechny služby od této praktiky upustily, a ukázaly tak, že Apple už s Jailbreakem nemá problém.

Komunita kolem Jailbreaku se zabývá tvořením neoficiálního softwaru, který není pro zařízení od Applu a dalších společností autorizovaný. Zprvu na ní bylo pohlíženo spíše jako na skupinu hackerů, kteří jsou výrobcům telefonů jen na škodu, později ale některé společnosti pochopily, že Jailbreak komunita je líheň mnoha talentů, a že mladí nezávislí programátoři jsou v mnoha ohledech schopnější, než jejich oficiální týmy.

Hackeři odhalili hrozbu

Mladí hackeři například objevili potenciální hrozbu pro iPhony a iPady, v podobě PDF souborů nakažených virem, a následně byli mnohem schopnější tuto hrozbu odvrátit, než samotný Apple. Kromě toho Jailbreak poskytoval uživatelům mnohé funkce, které zejména první modely iPhonu neuměly, jako například natáčet video.

Apple se nicméně Jailbreaku už nebrání, což dokazuje například to, že ho v USA už zlegalizoval, nebo také, že z jeho prostředí najímá nové programátory a mnoha neutorizovanými programy se inspiruje.

 

Právě se děje

Další zprávy