iPhone je pro staré lidi, říká šéf HTC v USA

LP Fish
13. 9. 2011 9:30
I když nejprodávanější chytré telefony na americkém trhu jsou dva poslední modely iPhonu, vedení konkurenční HTC se je snaží marginalizovat jako příliš drahé a určené pro starší, vyšší, střední vrstvy
iPhone 4 je podle HTC telefonem, který mladé lidi nezajímá. Čísla tomu zatím nenasvědčují.
iPhone 4 je podle HTC telefonem, který mladé lidi nezajímá. Čísla tomu zatím nenasvědčují. | Foto: Reuters

Čím víc se blíží chvíle, kdy Apple začne prodávat nový model svého iPhonu, tím víc vzrůstá nervozita jeho, i jeho konkurentů. Debatu na téma který z chytrých telefonů je víc "cool" se tentokrát snaží rozpoutat šéf HTC America, Martin Fichter.

Na konferenci Mobile Future Forward v Seattlu se nebývale ostře pustil do své největší konkurence.

iPhone rodičům, pro děti nic neznamená

V projevu v Seattlu zmínil Fichter, že při přijímání jeho dcery na vysokou si udělal neformální výzkum mezi jejími budoucími spolužáky. A podle jeho výsledku, žádný z nich nemá iPhone a to i přesto, že iPhone 4 a iPhone 3GS jsou nejprodávanější chytré telefony ve Spojených státech.

Podle Fichtera jsou mezi mladými "trendy" spíš notebooky Macbook Air, u chytrých telefonů, ale rozhoduje i to, jak často a kde je vidí okolo sebe. "Můj otec má iPhone," řekl podle Fichtera jeden ze spolužáků jeho dcery, "a proto ho já nemám". Podle něj mají mladší lidé mnohem častěji chytré telefony od HTC a od Samsungu.

I když je jeho tvrzení zřejmě přehnané, podíl HTC na trhu s chytrými telefony v USA je 9% a pořád roste. V některých obchodech se dokonce lépe než iPhone 4 prodává HTC Thunderbolt.

Server Mashable dává Fichterovi částečně za pravdu. Důvodem proč mají iPhone spíš starší lidé však vidí především ve faktu, že je o něco dražší, než telefony s platformou Android. HTC vyrábí telefony jak s Androidem, tak s Windows Mobile 7.

HTC baží po vlastní operačním systému

Podle dalších zpráv však jedná HTC o výrobě vlastního operačního systému pro chytré telefony. Ačkoli předsedkyně představenstva této tchajwanské firmy Cher Wang nechtěla být konkrétní, v rozhovoru pro Focus Taiwan připustila že se zajímají o webOS firmy Hewlett Packard, která před nedávnem oznámila, že zvažuje stažení svých aktivit v této oblasti.

U HTC může jít o reakci na koupi jejich konkurence Motoroly společností Google a obavy, že budou v dalším používání Androidu znevýhodněni. Používání vlastního operačního systému by také mohlo jejich telefony ještě více zlevnit. Při použití Androidu totiž musí platit kvůli patentovým sporům také Microsoftu a dalším majitelům ostatních patentů.

 

Právě se děje

Další zprávy