iPhone 5 není, Apple ukázal jen 4S. Rozumí lidské řeči

David Slížek
5. 10. 2011 1:15
Inovovaná řada čtyři má inteligentní hlasové ovládání Siri, vnímající přirozenou lidskou řeč
Viceprezident Applu pro marketing Philip Schiller představuje nový iPhone 4S
Viceprezident Applu pro marketing Philip Schiller představuje nový iPhone 4S | Foto: Reuters

Firma Apple po týdnech napínání odhalila novou verzi smartphonu iPhone. Část fanoušků může cítit zklamání - čekali iPhone 5 a revolučnější změny. Dostali iPhone 4S a změny spíše evoluční.

Nový iPhone 4S navazuje na svého předchůdce. Vzhledově se od něj v podstatě neliší, nejpodstatnější změny se totiž odehrály uvnitř telefonu. Pohání ho dvoujádrový procesor A5 a nová dvoujádrová grafika, která má až sedmkrát navýšit výkon například ve hrách.

Zvýšila se přenosová rychlost, kterou se telefon dokáže připojit k síti, vylepšený je fotoaparát, který nově dokáže nahrávat video v HD rozlišení 1080p. Navzdory vyššímu výkonu by se podle Applu také měla jen mírně snížit doba, po kterou přístroj vydrží nabitý - při zapnutých přenosech 3G to má být až 8 hodin hovoru.

Nejlevnější varianta s 16 GB paměti se bude prodávat v USA od 14. října za dotovanou cenu 199 dolarů. V České republice od 28. října, ceny ještě nejsou jasné.

Mluvte se svým telefonem

Nejzajímavější novinkou je ale rozhodně nové inteligentní hlasové ovládání Siri, které poprvé slibuje, že porozumí přirozené lidské řeči.

Povely do něj není nutné zadávat prostřednictvím klíčových slov, ale normálních vět. "Jaké dnes bude počasí?" ptali se například telefonu zástupci Apple. A přístroj vydal správnou předpověď.

Program umí také předčítat e-maily, převádět mluvenou řeč do psaného textu, vyhledávat na internetu nebo najít nejbližší restauraci. Poradí si i s dotazy typu "jak dlouho je ještě do Vánoc?"

Novinka na začátku bude fungovat pouze v angličtině, francouzštině a němčině. Další jazyky mají postupně přibývat.

 

Právě se děje

Další zprávy