Intel prosazuje ultrabook, konkurenci tabletů

Adam Fiala
19. 10. 2011 19:59
Ultrabook by díky svým rozměrům měl být konkurent tabletů, Intel s tím do budoucna počítá.
Intel
Intel | Foto: Intel

Výrobce procesorů Intel má obavu z toho, jak s trhem s počítači zamává rostoucí mánie kolem tabletů, které by snadno mohly v budoucnu vystrnadit přenosné počítače. Na rozdíl od notebooků, procesory v tabletech používají architekturu od ARM. A tak se Intel snaží pokrýt trh s ultratenkým a ultralehkým notebookem.

Na označení Ultrabook vlastní práva a založil fond čítající 300 milionů dolarů na podporu investic a prodeje. Navíc se nedávno dohodl s Googlem na kompatibilitě s Androidem, takže alespoň díra v oblasti chytrých telefonů by mohla být zalepena.

Důležité parametry

Intel vytváří chipy a zbytek výroby ultrabooku přenechá ostatním. Jakýkoli klasický výrobce lehkých notebooků může produkovat ultrabooky, jen musí splnit parametry od Intelu. Mezi hlavní patří maximální váha 1,4 kg, maximální tloušťka 2 cm a zakomponování SSD, tj. disku pro rychlé spuštění. Počítá se také s USB 3.0. Plán rozvoje je rozdělen do tří fází. První nastala tento rok, ultrabooky používají chip Intelu s kódovým názvem Sandy Bridge, příští rok přijdou chipy Ivy Bridge a v roce 2013 Haswell, který by se měl vyznačovat i poloviční spotřebou energie oproti počátkům. Podle analýz by totiž v případě stejné váhy, velikosti a spotřeby energie dali lidé přednost notebookům před tablety.

K dostání i v Čechách

Všem ultrabookům je ale stále vlastní vysoká cena, která kompenzuje miniaturizaci, a kvůli snaze snížit váhu by si do budoucna měla dávat pozor optická mechanika.

Podívejme se, co obchody nabízejí. Procesor od Intelu využívá tenký MacBook Air, i když starší typ Core 2 Duo. Často se mezi ultrabooky zařazuje, váha přístroje je 1,36 kg, grafický výkon zajišťuje NVIDIA GeForce 9400M, baterie se udrží pět hodin a má diskovou mechaniku. Cena kolem 27 tisíc Kč.

Jinak je to ale v českých obchodech bledé. Asus UX21 se prodává kolem 23 tisíc korun v zahraničí, jedenáctipalcový display, váha 1,1 kg, procesor Intel Core i5, pevný disk standardně 128 GB, tloušťka v nejširším místě je 1,7 cm.

Mezi další výrobky v Čechách (zatím) nedostupné se řadí Acer Aspire 3951 s úhlopříčkou 13,3 palce a 13 mm tloušťkou, dále Lenovo IdeaPad U300S se stejnou úhlopříčkou a výraznou výdrží baterie až osm hodin. Toshiba pak přináší své zastoupení v modelu Toshiba Portege Z830 s podsvícenou klávesnicí a tloušťkou 16 mm, jehož výsledná cena se bude odvíjet od toho, jestli si kupující zvolí procesor i3, i5 nebo i7, což ovlivní rychlost i velikost operační paměti.

 

Právě se děje

Další zprávy