Huawei předběhl Apple, mobily zdražují. Novinky z Berlína

Otakar Schön
3. 9. 2015 11:07
Největší veletrh spotřební elektroniky IFA v Berlíně začal. Nejvíce během prvního dne zaujal první mobil citlivý na sílu dotyku - Huawei s ním připravil o prvenství Apple - a telefon s UltraHD rozlišením. Huawei i Sony pak překvapily také vysokými cenami nových telefonů.
Jenda z berlínských zásadních novinek: Sony Xperia Z5 Premium
Jenda z berlínských zásadních novinek: Sony Xperia Z5 Premium | Foto: Otakar Schön

Berlín - Největší veletrh spotřební elektroniky IFA v Berlíně začal ve velkém stylu. Ještě před oficiálním zahájením akce se ve čtvrtek ukázaly pravděpodobně nejlepší produkty, na které se do Berlína přijde podívat na čtvrt milionu lidí.

Při neoficiálním prvním veletržním dnu se představilo více než 100 nových produktů od Aceru, Asusu, Huawei, Lenova a Sony. Nejvíce zaujal první mobil citlivý na sílu dotyku a telefon s UltraHD rozlišením.

Překvapivě vysoké ceny

Největší pozornost vzbudily dva telefony, které spojuje technologická inovace, kontroverze a také zvyšování cen. Telefon Huawei Mate S nabízí jako první na trhu displej citlivý na tlak prstů. S oznámením novinky tak čínská firma o týden předběhla Apple. Druhý rekordman je od Sony, Xperia Z5 Premium je první mobilní telefon s obrazovkou tvořenou více než osmi miliony obrazových bodů.

Huawei Mate S
Huawei Mate S | Foto: Otakar Schön

Huawei i Sony ale nové telefony představily spíše jako prototyp s omezenou dostupností a ani jedna firma neoznámila datum zahájení prodeje a ceny. Huawei navíc zajímavou technologii představil nejprve obecně, aby se až jako malá poznámka objevila informace, že technologii Force Touch nabídne pouze u „luxusního“ modelu se 128 GB paměti. Pod stejným názvem, jaký používá Apple, se navíc skrývá méně propracované řešení, které neumí na prstech uživatele vyvolat pocit, že se displej pod dotykem prohýbá.

I standardní modely telefonů Huawei Mate S a Xperia Z5 však přinášejí změnu – představují novou vlnu telefonů vybavených kvalitními čtečkami otisků prstů, které bude podporovat nová verze androidu 6.0 Marshmallow. Nový Android uvede Google údajně na trh 29. září spolu s dvojicí telefonů Nexus. Jeden model bude vyrábět Huawei, druhý korejské LG.

Huawei i Sony pak překvapily vysokými cenami nových telefonů. Mate S se 32 GB paměti pro systém a data a FullHD AMOLED obrazovkou bude stát 17 590 korun, u Sony Xperia Z5 také s FullHD displejem se spekuluje o 19 tisících korunách za obdobně vybavený model. Kvůli slabé koruně citelně vzrostla i cena nových telefonů od Samsungu a LG.

Nové chytré hodinky

Druhým výrazným trendem na veletrhu jsou chytré hodinky. Jako první své pojetí chytrých hodinek s předstihem představil Samsung. Gear S2 mají kulatý displej a využívají vlastní operační systém Samsungu Tizen. Ten firma nasadila i ve svých chytrých televizích a v jednom modelu telefonu prodávaného pouze v Indii.

Huawei Watch
Huawei Watch | Foto: Otakar Schön

Huawei pak oznámil cenu svých kovových hodinek Huawei Watch se systémem Android Wear, které lze nově používat i s iPhony od Applu. Skvěle zpracované hodinky se safírovým krycím sklíčkem budou už v září dostupné i v České republice, cena ale bude vyšší než u konkurence. Nejlevnější model s obyčejným řemínkem bude stát asi 11 tisíc korun, pozlacená verze vyjde na dvacet tisíc korun.

Mnohem levnější alternativu ukázal Asus. Hodinky ZenWatch 2 budou stát asi 4 tisíce korun, budou mít přitom podobnou výbavu, jen displej nebude tak jemný a bude mít obdélníkový tvar podobně jako chytré hodinky od společnosti Apple.

Hned troje chytré hodinky pak ukázalo Lenovo. Druhá generace hodinek Moto 360 má stále kulatý displej s „vypuštěnou pneumatikou“ na spodní části, ale jsou výkonnější a déle vydrží na jedno nabití. Lenovo také hodinky zmenšilo a nabízí je hned ve dvou provedeních – pro menší a větší ruce. Vedle klasického elegantního modelu ukázalo Lenovo, kterému Motorola od října loňského roku patří, také hodinky Moto 360 Sport s jednodušším designem, plastovým řemínkem a zabudovanou GPS, takže lze hodinky používat pro sledování pohybu i bez připojení k telefonu.

Nové herní stroje

Výraznější roli než v předchozích letech hraje na veletrhu IFA také Microsoft, Intel a výrobci počítačů. Nejvíce prostoru v předvečer veletrhu IFA dostaly herní stroje – desktopy i notebooky. Nové modely v této oblasti představil Acer s řadou Predator, Lenovo s řadou Y a Asus se svou značkou Republic of Gamers.

Nové počítače spojuje operační systém Windows 10 a také nová generace procesorů Intel Core šesté generace, které jsou spojené s celou novou platformou, která zahrnuje rychlejší typ operačních pamětí, rychlejší práci s disky a také nový typ konektoru USB-C, který je oboustranný a může sloužit k přenosu dat, připojení monitorů i k napájení notebooků.

Další novinky z Berlína najdete v on-line reportáži z Berlína na webu Hospodářských novin.

 

Právě se děje

Další zprávy