HTC se chce probít do Číny. Jeho tržby ale klesají

tl
15. 8. 2012 8:31
HTC si dělá velké plány v Číně. Zatím mu ale jenom klesají tržby
Foto: UNWIREDVIEW.COM

Z posledního vývoje cen akcií tchajwanské společnosti HTC vyplývá, že pokud se sebou firma rychle něco neudělá, může jí čekat podobný osud jako společnosti Nokia a RIM, které čím dál více míří k úpadku. Za poslední rok totiž hodnota akcií firmy HTC klesla až o osmdesát procent a velká část investorů se jich začíná co nejrychleji zbavovat.

Tržby každým rokem klesají

Kromě hodnoty akcií se tchajwanskému výrobci navíc výrazně snižují tržby. Pokud se podíváme na dlouhodobý vývoj tržeb HTC, je patrné, že každým čtvrtletím klesají. Meziroční propad v tržbách o 58%, který byl zaznamenán ve druhém čtvrtletí tohoto roku, rozhodně povzbudivý není. 

I přes tato nepříjemná čísla se zatím HTC bát nemusí. Nicméně pokud by firma nadále pokračovala ve své pravděpodobně špatné cenové politice a nefunkčním marketingu, mohlo by jí to už způsobit vážné problémy.

HTC bylo před nedávnem ještě výrazným výrobcem mobilních telefonů, podobně jako například Nokii se mu ale úplně nedaří se přizpůsobovat rychle se měnícímu trhu, kterému navíc silně dominují Samsung s Applem a postupně tak vytěsňují konkurenci. Právě kvůli těmto faktorům se poměrně špatně prodávají momentálně nejlepší telefony od HTC z řady One.

Pomůže firmě čínský trh?

Ačkoliv firma HTC sídlí na Tchaj-wanu, je pouze devátým největším prodejcem smartphonů v Číně, kde jí kromě Applu a Samsungu konkurují také výrobci jako ZTE nebo Huawei. Šéf čínské pobočky HTC řekl deníku Wall Street Journal, že to hodlá změnit, a že do roku 2015 HTC předstihne své soupeře a stane se druhým největším čínským prodejcem mobilů. Jestli to ale nejsou jenom plané řeči ukáže až čas.

 

Právě se děje

Další zprávy