HTC se blíží svému konci. Vzkřísí ho Windows Phone 8?

tl
11. 10. 2012 8:51
Zisky HTC se meziročně propadly skoro o osmdesát procent
Foto: GSMARENA.COM

Tchajwanská společnost HTC, která je momentálně pátým největším výrobcem smartphonů na světě, se s každým novým čtvrtletím blíží svému zániku. Potvrzují to finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku 2012, které firma před několika dny zveřejnila. Zatímco v minulém čtvrtletí byl meziroční propad zisků HTC o 58%, v tomto kvartále si firma vydělala už od 79% méně než v minulém roce.

Za neúspěchem stojí hlavně špatný marketing

Za nezdarem, který HTC poslední dobu provází, si může firma především sama. Vyrábí sice kvalitní mobilní telefony s dobrou výbavou, kvůli špatnému a neefektivnímu marketingu se jí je ale nedaří příliš prodávat. Pokud by se HTC podařilo své telefony více zviditelnit, tak jak se to daří Applu nebo Samsungu, výrazně méně zákazníků by přecházelo ke konkurenci.

Dost možná poslední šancí pro HTC jeho tři nejnovější telefony. Tím prvním je nadupaný model One X+ s Androidem Jelly Bean. Ten má rozhodně potenciál soupeřit s telefony jako Samsung Galaxy S3 nebo iPhone 5, pokud se ale marketing firmy výrazně nezlepší, nová vlajková loď nemusí být tak úspěšná, jak HTC asi doufá.

HTC i Nokia sází na Microsoft

Dalšími dvěma modely, které mohou HTC vzkřísit, jsou telefony WP 8S a 8X s operačním systémem Windows Phone 8. Na ten sází i finská Nokia, jestli ale budou obě firmy s novým systémem od Microsoftu úspěšné, se dozvíme až v průběhu listopadu, kdy se systém i telefony dostanou na trh.

Poslední čtvrtletí tohoto roku bude pro HTC klíčové. Pokud se tchajwanské firmě nepodaří své zisky navýšit ani před Vánoci, kdy výrobci elektroniky vydělají vždy nejvíce, bude to pro ní znamenat velké problémy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy