HP TouchPad je na vrcholu vlastně omylem

Adam Pešek
30. 11. 2011 7:09
Druhý nejprodávanější tablet HP TouchPad je na vrcholu omylem. Prodeje totiž stouply až po výrazné slevě
Foto: Aktuálně.cz

Zní to neuvěřitelně, ale selhání firmy Hewlett-Packard jí paradoxně zajistilo druhý nejprodávanější tablet na světě. HP TouchPad s vlastním systémem WebOS byl napjatě očekávaný a rozporuplně přijatý, jeho prodeje však byly prachbídné. Vedení společnosti se tak rozhodlo projekt ukončit a zásoby vyprodat za velmi "lidových" 99 dolarů za kus. Za tu cenu už se po TouchPadech jen zaprášilo, a byť se HP už do dalšího vývoje nehrne, má na kontě masově rozšířený tablet a uživateli udržovanou platformu.

Srovnání aktuálních a tehdejších recenzí se jeví zajímavě. Z nevýrazného tabletu se totiž rázem stalo povedené a funkční zařízení.

Před výprodejem

„Byl to šťastný den, když jsme obdrželi zařízení, které jsme netrpělivě vyhlíželi už několik měsíců. Ovšem už podstatně horší den byl, když dané zařízení zklamalo naše očekávání. Opravdu jsme chtěli, aby byl TouchPad konkurenceschopný, aby byl plnohodnotným soupeřem systémů iOS a Android, ale bohužel tomu tak není. Problémem je nedostatek aplikací, což se alespoň časem změní. Co už však nelze odpustit je hardware, jenž nás lehce zklamal. Budeme-li porovnávat s iPadem 2 nebo Samsungem Galaxy Tab 10.1, opravdu jen těžko najdeme důvody proč zvolit model od HP, když můžete za stejné peníze koupit lehčí alternativu." Tim Stevens, Engadget (před slevou tabletu)

„HP TouchPad používá unikátní operační WebOS od Palmu a při prohlížení internetu podporuje technologii flash. Působivá je i kompatibilita s produkty třetích stran jako jsou různé kalendáře, systémy zpráv nebo email. Bohužel ale přichází v tlustém a upatlaném designu, nenabízí zadní kameru nebo záznam v HD kvalitě a ani nabídka aplikací není příliš široká. TouchPad by byl skvělým konkurentem originálního iPadu, nesměla by jej ale shazovat rychlost, nevelké množství funkcí a mizerný vzhled." Donald Bell, CNET

Po výprodeji

„Systém je svižný, docela rychle se spouští i aplikace. E-mailový klient je propracovaný a využívá velké zobrazovací plochy, internetový prohlížeč byl sice na pomalé Wi-Fi lenivější, ale za to nemohl a po funkční stránce je zcela dostačující. HP TouchPad zapůsobil jako povedený a použitelný tablet. Pochopitelně už ho ale za 99 dolarů neseženete, překupníci na eBay požadují cenu minimálně dvojnásobnou. Ale v nabídce je jich stále dost a dá se občas narazit i na kusy pod 200 dolarů." David Polesný, MobilMania.cz (po slevě)

 

Právě se děje

Další zprávy