Hlasujete o soukromí na Facebooku. Možná naposledy

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 12. 2012 11:35
K novým podmínkám se lze vyjádřit už jen do pondělního večera
Foto: Tereza Holanová

Praha - Uživatelé Facebooku mají poslední den na to, aby hlasovali proti novým pravidlům, která americká firma chystá. Pokud do pondělního večera vyjádří nesouhlas alespoň 300 milionů lidí, nová politika ochrany osobních údajů zatím platit nebude.

To je ale zatím nepravděpodobné - v neděli o půlnoci tak učinilo téměř 550krát méně osob, než je nutné.

Jak upozorňuje magazín Forbes, uživatelé budou muset začít více přemýšlet o tom, co na sociální síť dávají. Protože jakmile jednou nějakou informaci zveřejní, bude ji mít Facebook navždy a bude si s ní moct dělat prakticky cokoliv.

"Vše, co tu uděláte či napíšete, můžeme použít k tomu, abychom vám nabídli reklamu," uvedla ředitelka pro ochranu soukromí Erin Eganová v interview pro Forbes.

Doposud mohla společnost uchovávat osobní data, která získala od inzerentů nebo například od provozovatelů různých aplikací, nejdéle 180 dní. Nyní to bude "tak dlouho, jak bude třeba".

300 milionů lidí musí být proti

Radost nebudou mít ani ti, které otravuje, pokud je někdo označí na fotkách či v komentářích - nově se totiž nebudou moct sami odtagovat. "Pokud se vám daný post nebude líbit, musíte to svým přátelům říci, případně obsah nahlásit," stojí v připravovaném dokumentu.

Stejně tak bude zřejmě provozovatel sítě častěji psát jedincům, kteří účet nemají. Pokud uživatel používá aplikaci na hledání přátel, Facebook doposud mohl jeho "kontakty" vyzvat k založení profilu jen dvakrát. Teď v podmínkách stojí, že jim pošle "několik" zpráv.

V neposlední řadě, s novými pravidly nebude možné rozhodovat o věcech online, jako se děje nyní. Připomínky tak půjde adresovat pouze Eganové.

Vyjádřit se lidé mohou do pondělí - do devíti večer středoevropského času na speciální stránce. Aby Facebook od nové strategie ustoupil, musí s ní nesouhlasit alespoň 30 procent uživatelů, tedy zhruba 300 milionů ze současné miliardy. Do nedělního večera zatím řeklo "ne" jen půl milionu lidí.


 

Právě se děje

Další zprávy