Háčky a čárky do webových adres? Chaos, který nechceme

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
13. 2. 2013 11:00
Proti zavedení systému IDN se vyslovilo 68 % uživatelů internetu a 71 % organizací
Internet, ilustrační snímek
Internet, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Specialita české gramatiky - diakritika - se zatím do internetových adres nedostane. V pravidelném průzkumu pro sdružení CZ.NIC, správce registru českých domén, to odmítla česká internetová veřejnost.

Proti zavedení systému IDN (Internationalized Domain Names) se vyslovilo 68 procent respondentů z řad individuálních uživatelů internetu a 71 procent oslovených zástupců organizací. Výsledky průzkumů jsou přitom pro sdružení CZ.NIC hlavním východiskem při rozhodování o přijetí či odmítnutí systému, který by umožnil domény psané s háčky a čárkami.

„Opětovné odmítnutí IDN nás příliš nepřekvapilo. Předchozí výzkumy dopadly velmi podobně a nic v uplynulých letech nenasvědčovalo tomu, že by se tento trend změnil,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

„Aktuální průzkum jsme navíc nechali provést ve dvou fázích – v druhé respondenti odpovídali poté, co byli poučeni o možných variantách zavedení. Překvapivým zjištěním pro nás bylo, že zamítavé stanovisko pak mělo ještě silnější zastoupení: u organizací se negativní stanovisko zvýšilo o 8 procentních bodů, u individuálních uživatelů pak o 7 procentních bodů,“ dodává Filip.

Jako hlavní nevýhody domén psaných s háčky a čárkami účastníci průzkumu z řad jednotlivců nejčastěji uváděli zbytečné zmatky a chaos při psaní doménových jmen, nezvyk, riziko překlepů, problémy při psaní doménových jmen v zahraničí nebo nejasná pravidla pro rozhodnutí, kdy diakritiku v názvu domény použít a kdy naopak zůstat u tradičního způsobu zadávání.

Mezi výhodami se nejčastěji objevovala lepší srozumitelnost, přesnější rozlišení názvu domén, jednoduchost, lepší orientace při hledání nebo možnost psát název domény foneticky.

Srovnání výsledků průzkumu v jednotlivých letech - veřejnost.
Srovnání výsledků průzkumu v jednotlivých letech - veřejnost. | Foto: CZ.NIC
Srovnání výsledků průzkumu v jednotlivých letech - organizace (pro kompletní náhled obrázek
Srovnání výsledků průzkumu v jednotlivých letech - organizace (pro kompletní náhled obrázek | Foto: CZ.NIC

 

Právě se děje

Další zprávy